• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
"Âlimlerin liderliğini yaptığı bir toplum şüphesiz daha ileri gider"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır’da İTTİHADUL ULEMA tarafından Türkiye, İran, Irak ve Suriye'deki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen ''4'üncü Âlimler Buluşması” birinci oturumla başladı.

4’üncü Âlimler Buluşması’nın birinci oturumu Molla Mahmut Kılınç’ın moderatörlüğünde üç konuşmacının yapacağı sunumla başladı.

"Müslüman alimlerin liderliğini yaptığı bir toplum şüphesiz daha ileri gidecektir"

Irak Kürdistan’ından İmam ve Hatip Molla İmad Guwani, “Âlimlerin Siyasi ve İçtimai Konulardaki İlkesel Duruşu ve Rehberliği” konulu konuşmasını yaptı.

Siyonist işgalcilerin islam topraklarını işgal ettiği günümüzde âlimlerin ciddi bir çalışma yapması gerektiğini vurgulayan Guwani, "Müslüman âlimlerin siyasi, toplumsal olarak ciddi rolü vardır. Bu problemlerde ilk rolleri ıslah hareketinde bulunmalarıdır. Müslüman âlimlerin liderliğini yaptığı bir toplum şüphesiz daha ileri gidecektir. Bu problemlerin göz ardı edilmesi devletlerin ve milletlerin sonunu getirecektir. Zira resuller bunun için gönderilmiştir. Onlara selam olsun. Onların ilk görevi Müslümanları ya da kendi tebaalarını iman ve akide etrafında birleştirip birlik haline getirmektir. Bugün günümüzde toplumun kalkınması ciddi problem olarak karşımızda durmaktadır. Öncelik olarak Allah'ı bilmek, onun yarattığı her şeyi bütün düzeni bildikten sonra toplum, Allah'ın istediği şekle girecektir." dedi.

"Siyasetten uzak duran insan medeniyetimizden uzak duran insandır"

Guwani, "İnsanların içinde bulunduğu hiçbir sorun yoktur ki çözümü Kur'an'da olmasın. Müminlerin ve Müslümanların, âlimlerin ciddi bir rolü vardır. Bu görevlerinden asla geri durmamaları gerekir. Hazreti Peygamberden sonra sahabeler kendi aralarında bir halife seçmişler ve kendi durumlarını sürdürmüşlerdir. Bu da müminlerin siyasette görev almalarıyla ilgili en önemli göstergedir. Alimler dini ve siyasi alanda belaları bertaraf edecek dinamiklerdir. Âlimlerimiz problemler karşısında kendi kültürlerine dönüp ders almaları gerekir. Bu noktada âlimlerin ilim almadan önce siyasi kültürümüzü bilip ona göre konumlanmaları gerekir. Allah rahmet etsin, Necmettin Erbakan'ın şu sözü önemlidir; 'Siyasetle ilgilenmeyen Müslümanların, Müslüman olmayan siyasetçilerle yönetilmeleri müstahaktır.' Allah, bize yerin yönetimini bize vermiştir. Siyasetten uzak duran insan medeniyetimizden uzak duran insandır. Müslümanların birlikteliği ve gelişmeyi sağlayan bir aktör olmaları gerekir. Ellerini bundan çekmeleri halinde büyük sorunlar olur" diye konuştu. (Fatih Akgül, Ramazan Zeren, Ramazan Casuk)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir