• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
Gıda Tarım Bakanlığı`nın Bütçesi Kabul Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - TBMM Genel Kurulu`nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde konuşan Bakan Eker, bir çiftçinin traktör almak için 2002`de 65 ton buğday, 76 ton mısır sattığını; 2011`de ise 45 ton buğday, 48 ton mısır sattığını söyledi.

 

\"Türkiye, şu ürünleri ithal ediyor\" söylemlerinin çoğunun gerçek dışı olduğunu belirten Bakan Eker, bunların, Ekonomi Bakanlığı`nın ticareti serbest ürünler listesinde yer aldığını ancak fiiliyatta olmadığını belirtti. Bakan Eker, \"Kaldı ki fiiliyatta da olabilir. Türkiye serbest ekonomi uyguluyor, satıyorsanız alacaksınız\" dedi.

 

\"Türkiye, ABD`den fındık ithal ediyor\" eleştirilerini yanıtlayan Bakan Eker, Türkiye`nin, 2011`de 230 bin ton iç fındık ihraç ettiğini, 1 milyar 820 milyon dolar gelir elde ettiğini, bunun bir rekor olduğunu belirtti.

 

\"Sırbistan`dan et ithal ediliyor\" söyleminin de \"ayıp\" olduğunu ifade eden Bakan Eker, Türk Kızılay`ının, Sancak bölgesinde yaşayan Müslüman ve Türklerden Pakistan`daki sel felaketine uğrayanlara yardım etmek üzere 300 ton et aldığını kaydetti.

 

Saman İthalatı Söylemleri
Bakan Eker, Türkiye`nin 28,5 milyon ton saman üretiminin bulunduğunu, 2012 itibariyle Bulgaristan`dan 19 ton, Moldova`dan 20 ton, KKTC`den 277 ton olmak üzere 32 bin dolar karşılığı 316 ton saman ithalatı yaptığını bildirdi. Türkiye`nin Ekim 2012 itibariyle Hollanda, Macaristan, Lübnan, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan`a 4 bin 740 ton saman ihracatı yaptığını belirten Eker, 766 bin 749 gelir elde ettiğini vurguladı. Eker, \"Dönüp dolaşıp `Türkiye saman ithal ediyor` dediğiniz olay bu. Ne kadar ayıp. Siz Türkiye`nin tarım sektörünü böyle mi, bu ufukla mı geliştireceksiniz\" diye sordu.

 

Bakan Eker, Fransa`nın, tarımsal başarılarından dolayı ve dünya gıda güvenliğiyle ilgili Türkiye`nin yapıcı kararları nedeniyle kendisine tarım alanında şövalye liyakat nişanı verdiğini anlattı. \"Başarı bu\" diyen Eker, `Türkiye, Fransa`dan çok ithalat yaptığı için bunun verildiğinin\" söylendiğini belirtti. Eker, bunun da yalan olduğunu ifade ederek, \"Fransa, sizin iktidarınızda 2002`de dünyanın 5., Avrupa`nın 1. büyük tarım ekonomisiydi. Bizim iktidarımızda Türkiye, Fransa`nın önüne geçti Avrupa`nın birincisi dünyanın 7`si oldu. Fransa bunu biliyor, Fransa bunun için veriyor\" dedi.
Zirai kredilerin kime verildiğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Eker, 172 bin üreticiye faizsiz kredi verildiğini, bunun listesinin de Ziraat Bankası kayıtlarında yer aldığını vurguladı.

 

Bakan Eker, Türkiye`de tarım arazilerinin, aşırı derecede bölünmesinden dolayı işletilemez halde olduğunu belirterek, bu sorunun 1926 tarihli Medeni Kanun`dan beri devam ettiğini söyledi. Sorunun giderilmesi için çalıştıklarını dile getiren Bakan Eker, muhalefet milletvekillerine, \"Bundan sonra siz de düzeltilmesini istiyorsanız kanun tasarısını getirdiğimizde destek verirsiniz. Sorunu hep beraber çözeriz\" dedi.

 

Bakan Eker, sanayide kullanılan bazı ham maddelerin tarım ürünü gibi gözüktüğüne dikkati çekerek, \"Tarım ithalatının 6.6 milyar doları sanayide kullanılan ham maddeler. Bunu çıkarın, Türkiye 3.5 milyar dolardan fazla net ihracatçıdır. Türkiye dışa bağımlı değil. 75 milyon insanını besliyor, 30 milyon turistin karnını doyuruyor, üstüne 15.4 milyar dolar gıda ürünü ihraç ediyor\" diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu`nda kabul edildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir