• DOLAR 32.523
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2421.6
  • ...
Türkiye-ABD anlaşmasında herkes bunu merak ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye başından bu yana Suriye’nin kuzeybatısındaki Menbiç’ten Irak sınırına kadar olan 444 kilometre uzunluğundaki, 32 kilometre derinliğindeki alanı güvenli bölge haline getirmek istiyor.

Türkiye ile ABD arasında dün varılan anlaşma kapsamında Türkiye güney sınırını terör unsurlarından temizlemek için 9 Ekim'de başlattığı  Harekâtı'na 120 saat için ara vermeyi kabul etti.

Buna karşılık ise terör örgütü PKK uzantısı YPG güçlerinin Harekât'la terörden arındırılması hedeflenen 32 kilometre derinliğindeki alandan çekilecek. Ancak Türk ordusu askerlerini Suriye'den çekmeyecek.

Çekilme tamamlandıktan sonra ise Türkiye operasyonu tamamen durduracak, ABD de Başkan Donald Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren yaptırımları geri alacak.

JEFFREY FARKLI KONUŞUYOR

Ancak dün varılan anlaşmanın Türkiye’nin Suriye ile olan güney sınırının tümünü kapsamadığı ortaya çıktı.

ABD Başkan Yardımcı Mike Pence başkanlığında Türkiye'ye gelen ve müzakerelerde hazır bulunan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı uçağıyla ülkesine dönerken gazetecilere birtakım açıklamalarda bulundu.

Reuters’ın haberine göre; Jeffrey, Washington ve Ankara’nın güvenli bölge olarak Türkiye’nin faaliyet gösterdiği ve kuzeydoğu Suriye’nin orta bölümünden güneye doğru 30 kilometrelik alanı tanımladığını söyledi.

Jeffrey, “Türkler şimdi Ruslarla ve Suriyelilerle kuzeydoğu Suriye’nin diğer alanları, Fırat’ın batısındaki Menbiç için kendi görüşmelerini yapıyor. O alanı Türkiye’nin kontrolündeki güvenli bölgeye dahil edip etmeyecekleri ayrıntılarıyla tartışılmadı” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir