• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...

ŞIRNAK - Silopi Grand Otel`de düzenlenen akşam yemeğine; Habur Mülki İdare Amiri Şırnak Vali Yardımcısı Turgay İlhan, Silopi Kaymakamlığı Yazıişleri Müdürü Abdurrahman Tarandır, İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken, Habur İşletme Müdürü Ahmet Akman, Habur Emniyet Amiri Fazıl Demir, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ve yönetim kurulu ile geziye katılan işadamları katıldı.

Gecede Vali Yardımcısı Turgay İlhan, işadamlarına yönelik yaptığı konuşmada; ülke ekonomisinin günden güne güçlendiğini ve Türk işadamlarının rekabet gücünün arttığını söyledi.

Habur`dan günde 4 bin 500 aracın giriş-çıkış yaptığını belirten İlhan, \"Suriye`nin de yükünü çeken Habur`da 5 bin araçlık, teknolojik altyapıya sahip TIR parkındaki çalışmalar devam ediyor. TIR parkının çalışma modelini değiştirerek, bekleme sürelerini düşürdük. Habur gibi yoğun bir yere kendi ilinizde gümrük varken, gümrük işlemlerini yaptırmadan buraya gönderiyorsunuz. Herkes kendi ilinde, kendi gümrüklemesini yaptırabilir. Irak`a, Avrupa`ya mal satar gibi satalım. Pazarı kaybetmeyelim. Günlük değil, uzun vadeli düşünün. Bize yardımcı olun, gerekirse sık sık arayın. Daha yapacak çok işimiz var Irak`ta. Ayrıca Irak`ı sadece bir ülke olarak düşünmeyin, transit ticaret açısından da bu ülke önemli. Üstelik daha Irak bile kendini tam olarak toparlayamadı keza 38 milyon insanın yaşadığı Sunni-Arap pazarında da aynı durum söz konusu. İşadamlarının geçişlerinin kolaylaştırmaya yönelik de önemli çalışmalara imza attık. 2017`de Silopi`de çevreyolu bitmiş, havaalanı tamamlanmış, tren yolu ve OSB`si olan bambaşka bir şehir olacak\" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı İlhan ayrıca \"Mersin`de, Kuzey Irak ile bu bölge üzerinden kurduğu ekonomik altyapı ile Adana`yı geçti. Mersin adeta Irak pazarı ile büyüdü. Mersin`in, Irak pazarında dolayısıyla Habur`da çok önemli bir payı var.\"dedi.

İşadamlarına, Silopi`ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulunan Silopi Kaymakamlığı yazı işleri müdürü Abdurrahman Tarandır, Silopi`nin özel bir konumda yer aldığını, iklim ve coğrafik özellikleri nedeniyle 5 yıl içerisinde çok büyük iş sahasına sahip olacağını söyledi. Tarandır işadamlarından ilçenin bu tür potansiyelini tespit ederek yatırım yapmaya davet etti. Habur`da yapılan çalışmalar hakkında ise Tarandır Habur`un geceli gündüzlü çalışmalarının gayreti sonucu 50 km`lik kuyrukların bittiğini söyledi.

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, kısa bir süre önce kardeş ülke Irak ile ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri gerçekleştirmek için yola çıkan derneğin önemli başarılara imza attığını söyledi.

Çeşitli sektörlerden 85 üyelerinin olduğunu belirten Kılıç, \"Irakla ticaretin gelişmesi için ticaret yapılan illerin sayısını ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. Almanya`dan sonra Irak`a ticarette 2. sıradayız. Almanya`yı geçmek istiyoruz. Bunun için avantajlarımız var. Bunlar kültürel, akrabalık ve komşuluk gibi avantajlardır\" diye konuştu.

Irak`a yönelik gezinin de bu kapsamda organize edildiğini aktaran Kılıç, \"İş dünyasının Irak pazarına ilgisi büyük çünkü Irak büyük ve bakir bir Pazar. Öte yandan Türkiye`nin bu pazara yönelik sahip olduğu gerek coğrafi avantajlar, gerekse de kardeşlik bağları bizi bir adım öne çıkarmakta. Bizde bu gezi ile avantajlarımızı kullanarak, Irak`ta iki ülke için güzel işlere imza atmak istiyoruz\" dedi.

Kılıç ayrıca, vali Yardımcısı İlhan`dan TISİAD üyesi işadamlarının Habur`dan geçişinde kolaylık tanınmasını istedi.

Yemekli buluşmanın sonunda TISİAD üyeleri Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak`a doğru hareket ettiler. (Muhammed Müldür - İLKHA)