• DOLAR 32.34
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.248
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 39. Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan '5. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'ne katıldı. Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, yetersiz beslenme ve obezitenin önemli küresel sorunlar arasında yer aldığını belirtti. Pakdemirli, 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon gencin ise obezite sorunu yaşadığını söyledi.

Pakdemirli; ''Sağlıksız beslenme; dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında gelmekte ve dünya çapındaki her beş ölümden biriyle ilişkilendirilmektedir!'' diye de ekledi. Ülkemizde artan obez nüfusa da dikkat çeken Bakan Pakdemirli; 'Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Türkiye'de her 3 kişiden 1'i obez olarak belirlenmiştir ki bu; tehlike çanları çalıyor, demektir! İşte bu gidişe dur demek için, 39. Dünya Gıda Günü vesilesiyle farkındalık oluşturmak niyetindeyiz' dedi.

"KOMŞUSU AÇKEN KENDİSİ TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR"

Türkiye'nin tarımsal üretimde, Avrupa'da ve dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Bakan Pakdemirli, bu doğrultuda, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası boyutta projeler hayata geçirildiğini belirtti; ''BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile gıda güvenliği ve tarım alanında yürüttüğümüz ortak programlar sayesinde, Orta Asya'da komşu ülkelerimiz için çok faydalı projeler uyguladık. Ortaklığımızın yeni döneminde de Balkanlar ve Afrika ülkelerinin de yer aldığı projeler üretiyoruz. Türkiye'nin bilgi birikimi, deneyimi ve teknik kapasitesini dünyayla paylaşıyoruz. İşte biz, bütün bunları; "Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir" hükmünün bir gereği olarak ve kâinatımızın geleceğine dair hassasiyetlerimiz adına yapıyoruz! Çünkü biz paylaşmayı seven, dünyanın belki de en cömert ve en misafirperver milletiyiz, diye düşünüyorum''.

BİRİLERİNİN KİLO VERMEK İÇİN ÖDEDİĞİ PARA İLE AFRİKA'DA MİLYONLAR DOYABİLİR!

''Bugün Yemen'de, Kongo'da, Somali'de, Hindistan'da; hala açlıktan ve susuzluktan ölen çocuklar varsa, daha çok yolumuz var demektir! Dünyada insanların fazla kilolarını vermek için ödediği milyonlarca parayla, Afrika'da milyonlarca aç doyabilecekse, daha çok işimiz var demektir!'' diyen Bakan Pakdemirli, açlıkla mücadele ve israf ile beraber "Sağlıklı Beslenme"nin de oldukça önemli olduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bütün planların kriz yönetimi yerine, risk yönetimi esasına dayanarak hazırlandığını anlatan Bakan Pakdemirli, suyu ve toprağı korumak adına yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlattı. Pakdemirli; ''Su kaynaklarımızı korumak adına, Temmuz ayında, Yeraltı Barajları Lansmanı'nı yaptık. Aşırı sıcak ve yüksek buharlaşma koşullarında yer altı barajları tasarlayıp, uygulamaya koyduk. Alüvyon yapılı, toprak tipindeki akiferlerde suyun biriktirilmesi ile daha az maliyetle, daha çabuk sonuç elde edeceğiz. Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlıyoruz. Başlattığımız bu eylem planı ile toplam 100 adet yeraltı barajı inşa ederek, 50 milyon m3 su depolayacağız" dedi.

"EYLEMLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR"

Gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için denetimlerinde titizlikle yürütüldüğünü belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda; 2018 yılında, gıda işletmelerine, 1.124.918 denetim yapıldığını ve denetimler sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik toplam 18.164 adet yasal işlem yapıldığını açıkladı. Pakdemirli, '5. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde yaptığı konuşmayı; ''Sağlıklı beslenen, israf etmeyen ve paylaşan bir dünya için "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" diyor; Bakanlığımızın teşviki ve milletimizin desteğiyle "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" gibi projelerimizin de artarak devam edeceğini bildiriyor, çalışmalarımızın dünyaya örnek olmasını diliyorum'' sözleri ile tamamladı.