• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Sadece çalışan annelere değil tüm annelere destek verilmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, kadın istihdamını artırmak için sadece çalışan annelere maddi destek sağlanacağını söylemesi, tepkilere neden oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadın istihdamının artırılması için "Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nin hayata geçirileceğini ifade etmişti. Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu, 0-60 aylık çocuklarını kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine gönderen, sigortalı çalışan 10 bin 250 kadına, her ay 650 lira civarında destek sağlayacağına ilişkin yapılan açıklamanın ardından çalışmayan annelere destek verilmemesi ise tartışmalara neden oldu.

Sigortalı olarak çalışan annelere yardım yapılıp herhangi bir kurumda çalışmayan ancak çocuklarının eğitimiyle uğraşan annelere yardım yardım yapılmamasına "Aile Meclisi" nden tepki geldi.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aile Meclisi Başkan Yardımcısı Psikolog Sami Erdoğan, "Bu tarz aile yardımları, ‘Sosyal Devlet’ yapılanmasında önemlidir ancak bütüncül bir şekilde uygulanması gerekir." dedi.

"Çalışan anneler ödüllendirilirken ev hanımları cezalandırılıyor"

Erdoğan, "Söz konusu uygulama ile birlikte çalışan-çalışmayan ayrımı oluşacak, anne kavramı bütünlüğü zedelenecek, ister istemez bir ‘ötekileşme’ algısı oluşacaktır. ‘Çalışan Anne–Ev Hanımı Anne’ ikilemi/ayrımı karşımıza çıkacaktır. Geçim zorluğunu göze alarak çocuğuna annelik yapmak isteyen ev hanımları, ‘öteki’ durumuna sokulmuş olacak, çalışan anne ödüllendirilirken ev hanımı anne ise cezalandırılmış olacaktır. "diye konuştu.

Özellikle 0-42 ay döneminde çocukların anneleriyle olan teması, ilişkisi ve etkileşiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu tarz proje ve beraberindeki fonlar, bu dönemlerinde çocukların kreş yerine bu çok özel, anne gözetim ve kontrolünde olmaya çokça ihtiyaç hissettikleri dönemlerinde ev ortamını güçlendirici, anne-çocuk ilişkisini ve birlikteliğini güçlendirici, geliştirici destekler hayata geçirmelidirler. Çalışan annelerin bu dönemlerinde çocuklarının başında olmaları, ücretli izinli olmaları sağlanmalıdır. Fakat kamuoyuna açıklandığı şekliyle söz konusu fona müracaat edecek annelerin ‘sigortalı’ olma şartı ile bunun önüne geçilmek istendiği anlaşılıyor. Her yaş grubu (0-60 ay/0-5 yaş) çocuk sahibi annelerin müracaatı sonucunda oluşacak listede ağırlığın 0-42 ay (3,5 yaşa kadar) çocuk sahibi annelerden oluşacağını düşünüyorum." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir