• DOLAR 32.602
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2498.144
  • ...
​Siirt'te sağlıklı beslenme, açlık ve israfa dikkat çekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Lisesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Gıda mühendisleri Gül Göçveren ve Merve Aydın, öğrenci ve öğretmen ve okul idaresi katıldı.

Yeryüzünde hiçbir insanın özellikle çocukların gıdasız kalmaması temennisinde bulunan Tarım ve Orman il Müdürü Ergün Demirhan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2019 dünya gıda günü programında açlıkla mücadelede sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.

Açlık ve israfın insanlığın en büyük düşmanı olan iki kavram olduğunu söylenen Demirhan, "FAO'nun araştırmaları gösteriyor ki dünya genelinde 670 milyondan fazla yetişkin, 120 milyon kız ve erkek olmak üzere 790 milyon insan obezite ile mücadele ederken bunun karşısında 820 milyon insan da açlıkla mücadele etmektedir." dedi.

"Ülkemizde bir yıl içinde 214 milyar TL değerinde 26 ton gıda israf olmaktadır"

Ülkemizde bir yıl içinde 214 milyar TL değerinde 26 ton gıda israf olduğunu dile getiren Demirhan, "Günde yaklaşık 5 milyon yılda da 1,7 milyar ekmek ile 25 milyar değerinde sebze ve meyvemiz israf olmaktadır. Dünya genelinde israf edilen bu gıda ile üç dünya nüfusu insanımız beslenebilecektir." ifadelerini kullandı.

Daha sora kendisini dinleyen gıda bölümü öğrencilerine bazı önerilerde bulunan Demirhan, "Hepinizin bileceği bir sözü tekrar hatırlatmak istiyorum; sağlıklı beslenmek için Fast food ve asitli içeceklerden uzak durun, evde annelerinizin yemeklerini hiç ayırt etmeden yemenizi istiyorum." şeklinde konuştu.

"Yiyin, için ama israf etmeyin"

"Yiyin, için ama israf etmeyin. Çünkü o israf edenleri sevmez" ayetini hatırlatan Demirhan, israfa ilişkin şu tavsiyelerde bulundu:

"Küçük ve gereksiz harcamalardan sakının, ufak bir deliğin koskocaman bir gemiyi batırmaya yeteceğini unutmayın. Son olarak gençler israf etmeyin, yaşamlarınızı, zamanlarınızı sevginizi ve saygınızı en çok da hayatınız boyunca hoş görünüzü israf etmeyin."

FAO 2019 teması olarak sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir olarak kılmayı belirlediğini ifade eden Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, "Dünya gıda günü eylemlerimiz geleceğimizdir. Sağlıklı beslenme ile açlığa son verilmiş bir dünya sloganı ile kutlanmaktadır. Gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konusu Türkiye'de de gün geçtikçe önemini arttırmakla beraber bu noktada çiftlikten sofraya kadar kontrol ve denetimin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığı üzerinde durulması gereken önemli bir halk sağlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz sağlıkçılara düşen en büyük görev yeterli ve dengeli beslenmenin bir bileşeni olan sağlıklı beslenmeyi toplumun her kesimine özellikle geleceğin mimarı olan gençlere bir yaşam tarzı olarak benimsetebilmeyi hedeflemekteyiz." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir