Uluslararası din görevlileri sempozyumu düzenlenecek
Batman'da "Davet Dili" temasıyla çok sayıda İslam âliminin katılacağı 'Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu' düzenlenecek.
Batman'da kamu kurumları ile bazı STK'lar tarafından çok sayıda İslam âliminin katılımıyla "Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu" düzenleneceği bildirildi.
Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Şemsettin Dursun, konuya ilişkin kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarına bilgiler aktardı. 18 Ekim Cuma günü başlayacak sempozyumun 19 Ekim'de son bulacağını belirten Dursun, sempozyumun protokol konuşmalarının ardından 4 oturum şeklinde gerçekleşeceğini ifade etti.
Dursun, Dünya İslam Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği, Kudüs eski Müftüsü İkrime Sabri, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve çok sayıda yurt içi ve yurt dışından âlim ve akademisyenin sempozyuma katılacağını kaydetti.
Dursun, "Uluslararası 10'uncu Din Görevlileri Sempozyumu 'Davet Dili' başlığıyla 18-19 Ekim 2019 tarihlerinde Batman Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde gerçekleştirilecektir. Batman Valiliği ev sahipliğinde icra edilecek sempozyumda, hem din hizmetleri hem de eğitim sürecindeki tebliğ ve davet dili konusu enine boyuna masaya yatırılacaktır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen uluslararası sempozyum, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Batman İl Müftülüğü, Yunus Emre Cami Vakfı ve Medrese Alimleri Vakfı tarafından organize edilmektedir." dedi.
18 Ekim Cuma günü başlayacak olan sempozyumun açılış konuşmasını Diyanet İşleri eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yapacağını aktaran Dursun, "Ardından moderatörlüğünü Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar'ın yapacağı ilk oturumda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğretim Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül 'Toplumun Değişim ve Dönüşüm Sürecinin Temel Dinamikleri Eğitimcilere Yönelik Din ve Davet Dili' başlıklı bildirisini sunacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu 'Günümüzde Gençlerle İletişim' konusunu anlatacak. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz da 'Davette Gönül İnsanı ve Gönül Dili Faktörü' başlıklı konuşmasını yapacak. Oturumda son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Başkanı Dr. Neşet Bodur, 'Mabedin Gölgesinde Yaşamak' adlı tebliğini sunacak." diye konuştu.
Yabancı konukların tebliğ sunacaklarını vurgulayan Dursun, konuşmasına şöyle devam etti: "Öğleden sonra gerçekleştirilecek ve oturum başkanlığını Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek'in yapacağı ikinci oturumda da aynı konuya yabancı konukların da katılımıyla devam edilecek. Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Muhyeddin Karadaği, Kudüs eski Müftüsü ve Mescidi Aksa Katibi İkrime Sabri de konuşmacı olacak. Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) Genel Başkanı Muhammed Tayyip Elçi, Konya'dan İlim Adamı Muhammed Salih Ekinci'nin katılacağı oturumda 'Kudüs'te Davet Çalışmaları', 'Hazreti Lokman'ın Davet ve Eğitim Metodu' gibi başlıklar ele alınacak."
Sempozyumda ağırlıklı olarak gençler ve davet üzerinde durulacağını vurgulayan Dursun, "Programın ikinci gününde ise eş zamanlı olarak 3 ayrı salonda 12 oturum gerçekleştirilecek. Din görevlileri ve akademisyenlerin katılımıyla icra edilecek oturumlarda teori ve uygulamada davet dili, farklı toplumsal katmanlara yönelik iletişim ve davet dili, davette beden dili, bir davet metodu olarak güzel ahlak, musiki, sinema ve sosyal medyada davet dili, geçmişten günümüze davet diline örnek şahsiyetleri ana başlıkları altında davete ilişkin pek çok konu ele alınacak. Özellikle gençlere yönelik çalışmaların aktarılacağı sempozyumda başlıklardan bazıları şunlar: Z Nesli ve Davet Metodu, Muasır Davet Dili Nasıl Olmalıdır? Gençlerin Gelişim Özellikleri: Dini Nasıl Anlatmalıyız? Gençlerin Din Görevlilerine Bakışı ve Din Görevlilerinden Beklentileri, Hazreti Peygamberin Çocuk ve Gençlerle İletişiminin Psikolojik Temelleri, Gençlerle Gönül Dili. Sempozyumda, bütün toplumsal katmanlara yönelik olarak nasıl bir dil kullanmamız gerektiğini, işin uzmanı hocalarımızdan dinleyeceğiz." İfadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)