• DOLAR 32.59
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.916
  • ...
Harekatta 8. Gün: Bİ DÜNYA MANİPÜLASYON
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde başlattığı harekatla birlikte dünya medyası ve sosyal medya, yalan haber ve manipülasyondan geçilmiyor. ABD medyası başta olmak üzere Batı medyasının tamamına yakını, yalan yanlış bilgiler ve eski olaylardan aldıkları fotoğraflarla PYD’yi masum göstermeye çalışıyor. PKK’ye yakın medya kuruluşları da Baas rejimi ile anlaştıklarını ve rejim güçlerinin birçok kente girdiğini iddia ederek sevinç çığlıkları atıyor. Diğer yandan bazı ABD yetkilileri de ABD Başkanı Trump’ın arabu luculuğuyla Türkiye’nin YPG’yle anlaştığı haberlerini servis ederek, operasyonun bir şekilde sonlanacağını savunuyor. Suriye’nin kuzeyindeki operasyon devam ediyor, yazılı ve sosyal medyadaki yalan haber ve manipü lasyonlarsa her gün artıyor.

ABD TELEVİZYONUNDAN YANLIŞ BOMBALAMA VİDEOSU

Dünya basını, özellikle de ABD, Avrupa ve Arap basını, Suriye’yle ilgisi olmayan ve farklı zamanlarda, farklı olaylara ait olan görselleri ve videoları yayımlayarak, Suriye’nin kuzeyinde katliam yapıldığı algısı oluşturmaya çalışıyor. Operasyonun başladığı günden beri süren bu algı, ABD’li ulusal haber kanalı ABC’nin yayımladığı “bombalama görüntüleri”yle ayyuka çıktı. ABC, silah tanıtımında kaydedilen video görüntüsünü, “Türk ordusu, kuzey Suriye’yi bombalıyor” diye yorumlayarak servis etti.

ABD Başkanı Donald Trump, ABC’nin, bu görüntüleri yayımlamasını, “skandal” olarak nitelendirdi. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABC News’de büyük skandal. Suriye'de Türklerin bombalamasına ilişkin gerçekten çok korkunç sahte bir video yayınlarken yakalandılar. Tam bir rezalet" İfadelerine yer verdi. Bölgedeki halkın katliama uğraması ve sivillerin katledilmesiyle ilgili algı ve mani pülasyonlar, Batı medyasında daha uzun süre işlenecek gibi görünüyor.

REJİM ORDUSUNUN SINIR KENTLERE YERLEŞMESİ

ABD tarafından yalnız bırakılan PYD öncülüğündeki SDG’nin, Baas rejimiyle anlaştığı kaydedildi. Rejim güçlerinin, Türkiye’nin operasyonlarını kesmek amacıyla hızla bazı kentlere asker aktardığı kaydediliyor. Bazı kaynaklar, rejim güçlerinin, Fırat’ın doğusundaki Menbiç’e ve Resulayn’ın 35 kilometre güneyindeki Tel Tamer’e girdiğini belirtiyor. Kent, stratejik öneme sahip M4 karayolu üzerinde bulunuyor. Bazı kaynaklar, rejim güçlerinin Ayn el Arab’a ve hatta Kamışlı’ya bile girdiğini iddia ediyor. Hatta rejim güçlerinin Afrin’e bile girebileceği iddiaları yazılıyor.

RESULAYN’IN ELE GEÇİRİLMESİ

İçerde de bazı haber kaynakları, yanlış haberlerle halkı yönlendirmeye çalışıyor. Bunun en bariz örneği Resulayn’de yaşandı. Operasyonun sekizinci gününe girilirken çatışmalar Resulayn kentinin içinde devam ediyor ancak bazı medya kuruluşları ve haber kaynakları, operasyonun üçüncü gününden beri kentin ele geçirildiğini yazıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir