• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
"En çok şikayet yerel yöneticilerle ilgili iddialar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen "Yerel Yönetimlerde Seçilmiş ve Atanmış Kamu Görevlilerinin Etik Farkındalığının Artırılması için Teknik Destek Projesi" kapsamında, Gaziantep'teki bir otelde "Etik Davranış Kodlarının Oluşturulması Çalıştayı" düzenlendi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından düzenlenen "Etik Davranış Kodlarının Oluşturulması Çalıştayı" Gaziantep'te başladı. Çalıştayın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, vatandaşların yerel yönetimlerle ilgili yaptıkları şikayetleri paylaştı.

Vatandaşların yerel yönetimlerden gereken ilgiyi göremediklerini ve bu nedenle şikayetçi olduklarını belirten Toptan, vatandaşların en çok şikayet ettiği alanların, özellikle seçilmiş yerel yöneticilerle ilgili iddialar olduğuna işaret etti.

Kamuda etik kültürünün oluşması ve projeleri halkla paylaşarak etik kültürünün yerleşmesine gayret ettiklerini belirten Toptan, "Kuruluş kanunumuz incelendiğinde, bu kurulun 2 temel görevi vardır. Bunlardan birisi etik davranmayı, etik hareket etmeyi, etik kavramını içselleştirmeyi sağlayacak, bir kültür yaygınlaşmasına katkı sağlamak, etik davranmayı bir ilke haline getirmek ve bunu toplumun bütün kesimlerine yaymak. İkincisi de genel müdür ve üstü kamu görevlileriyle ilgili şikayetleri incelemek." dedi.

Kurula şimdiye kadar vatandaşlardan binlerce şikayetin geldiğini aktaran Toptan, bu şikayet sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kurulda yetenekli ve alanlarında uzmanlaşmış kişilerin yer aldığını ve kendilerine gelen her konunun incelenip, sonuçlandırılmaya çalışıldığını belirten Toptan, bu projeyle, kamunun ve yerel yönetimlerin daha verimli çalışmasını hep birlikte sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Kurul olarak kamu ve yerel yönetimleri konu alan istatistiklerde yaptıklarını, vatandaşların seçilmiş ve atanmış yerel yönetimlerden beklediği ilgi görememekten dolayı şikayetçi olduğunu belirten Toptan, istatistiklerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlara 'yerel yöneticilerden ne bekliyorsunuz?' şeklinde bir soru sorulmuş, yüzde 70'e yakını 'nezaket bekliyoruz' şeklinde cevap vermiş. Buradan çıkan sonuç; yerel yöneticilerin sadece yüzde 25'i vatandaşa karşı nazik davranıyor, diğer yüzde 75'inin davranmadığı ortaya çıkıyor. Başka bir soruda ise 'yerel yönetimin bir yanlış icraatını ve etik dışı davranışını görürseniz şikayet eder misiniz?' yüzde 90'ı 'etmem' şeklinde cevap vermiş. Bu kişilere 'peki neden şikayet etmiyorsunuz?' diye de sorulmuş, 'çok önemsemediğim için' diyor. Bu nedenle hep beraber toplumun tüm kesimi ama özellikle basında bu konuda bize yol göstermeli, destek olmalı ve vatandaşımızın çok tabi hakkı olan yanlışlıkları şikayet etme hakkını kullanmasını sağlamamız lazım. Böyle olunca yanlışlıkların, haksızlıkların önüne  geçmiş oluruz."

Vatandaşlardan kamu hizmetlerinin yürütülmesi esnasında denk geldikleri etik dışı davranışları kurula bildirmeleri çağrısında bulunan Toptan, "Bu nedenle bunu yapabilirsek ve becerebilirsek, iki satır yazı veya elektronik posta aracılığıyla yapılan müracaat, ya da bizim Websitemize yapılan bir müracaatı da anında değerlendirmeye aldığımız konulardır. Bize gelen her noktayı bile inceleyip sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle basının da katkısıyla bu projeyi vesile ederek kamunun yerel yönetimlerin daha verimli çalışmasını hep beraber sağlamaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları tüm araştırmalarda Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile ilgili de ilginç cevaplarla karşılaştıklarını aktaran Toptan, "Vatandaşlarımızın yüzde 55'i Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nu hiç duymamış ve bunu becerememişiz. Bu konuda kabahat bizim. Yüzde 80'i bizim çalışmalarımızdan habersiz. Yüzde 58.7'si bizim yaptığımız çalışmaları biliyor ama biraz memnun. Yüzde 94.9'u başvuru şartlarını bilmiyor." diye konuştu.

Yerel yönetimlerde en çok şikayetin, imar değişiklikleri, işe alım tercihleri ve ihale ilgili yapıldığını, bu konuda vatandaşlarda yolsuzluk yapıldığı kanaatinin oluştuğuna dikkat çeken Toptan, yerel yönetim ve kamu kurumları ile ilgili vatandaşlara sordukları soruları ve aldıkları cevapları paylaştı.

Toptan, yaptırım kararları olmadığını, ancak etik dışı davranış tespit ettiklerinde, söz konusu yetkiliyi bağlı olduğu bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini de sözlerine ekledi.

Basın toplantısı, gazetecilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir