• DOLAR 32.579
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2486.942
  • ...
Harekat 5. gününde  SİVİLLER VE GAZETECİLER HEDEFTE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde başlattığı harekât beşinci gününde devam ediyor. Beşinci günde, Suriye Milli Ordusu (Eski adıyla ÖSO), Menbiç'ten Kamışlı'ya uzanan stratejik M4 kara yoluna ulaştı. Milli Savunma Bakanlığı, 415 PYD-YPG'linin öldürüldüğünü açıkladı. Suriye’de harekât devam ederken Pkk’lilerin Türkiye’ye yönelik saldırıları da aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz gün Nusaybin ve Suruç’a yönelik havan topu ve roket saldırılarında ondan fazla sivil hayatını kaybetti. Sınır boyunda Nusaybin, Akçakale, Ceylanpınar ve diğer birçok ilçe saldırıların hedefi olurken şu ana kadar yaklaşık 20 sivil hayatını kaybetti. Yine sivillerin yanı sıra sınır boyunda haber takibi yapan gazeteciler de saldırıların hedefindeydi. Nusaybin’de haber takibi yapan medya mensupları keskin nişancıların hedefi oldu. Öte yandan Akçakale’de de basının haber takip ettiği otel havan saldırısının hedefi oldu. 

PKK/YPG SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDEN SİVİLLER DEFNEDİLİYOR

Mardin'in Nusaybin'de ilçesinde, Pkk/YPG'nin havan topu saldırısında hayatını kaybeden 8 sivil, bir bir defnediliyor. Suriye’nin Qamişlo kentinden YPG/Pkk'liler tarafından atılan havan Mardin'in Nusaybin ilçesi Yenituran Mahallesi Hamam Sokağa düşmüş ve saldırıda 8 sivil hayatını kaybetmiş, 35 kişi de yaralanmıştı. İlk defin, Hacılar mezarlığında yapıldı. Nusaybin eski halinde manav dükkânı işleten aynı zamanda TRT çalışanı Gülay Demir'in babası Mehmet Şirin Demir (50) Nusaybin'de toprağa verildi. Nusaybin Devlet Hastanesi morgundan alınan Demir'in cenazesi, Molla Ahmet Camisine getirildi. TRT Diyarbakır Bölge Müdürü Hamit Yaz, Diyarbakır İç Yapımlar Müdürü Barış Uzal, TRT Haber Diyarbakır Müdürü Hamdullah Avcı ve Demir ailesinin katıldığı törende, kılınan cenaze namazından sonra Demir'in cenazesi ağıtlar arasında Hacılar Mezarlığına defnedildi. Demir'in taziyesi Nevroz Taziye Evinde kabul ediliyor.

AKÇAKALE’DE GAZETECİLERE HAVANLI SALDIRI

YPG tarafından Akçakale'de gazetecilerin bulunduğu otelin yanına havanlı saldırı düzenlendiği öğrenildi. Atılan havan mermileri patlamazken, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

SALDIRIYA UĞRAYAN GAZETECİLER HEDEF Mİ GÖSTERİLDİ?

Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen harekât sürerken, harekâtı Mardin’in Nusaybin ilçesinden takip eden 20’ye yakın gazeteci, önceki gün Pkk/YPG’lilerin hedefi oldu. Bölgede görev yapan basın mensuplarını hedef alan saldırıda aralarında İLKHA muhabiri Salih Keskin’in de bulunduğu 4 gazeteci hafif şekilde yaralandı. Peki, günlerdir aynı yerde çalışan gazeteciler, neden dün hedef alındı? Suriye’nin Kamışlı kentinin karşısında bulunan Nusaybin'de gazetecilere yapılan saldırıyı değerlendiren İLKHA muhabiri Salih Keskin, yaşadıklarını ve yaşananları şöyle anlattı: “20’ye yakın gazeteci arkadaşlarımızla günlerdir, sınıra yakın bir otelin teras katında, olayları takip ediyorduk. Sabah, yine aynı şekilde olayları takip edip çekimlerimizi almaya ve haber merkezlerimize göndermeye başlamıştık ki bulunduğumuz bölgeye CNN International muhabiri 3 kadın geldi. Bu kadınların birinin de muhabir değil rehber olduğunu öğrendik. Tabi hiçbir arkadaşımız bu durumdan hoşlanmadı. Biraz görüntü aldıktan sonra ayrıldılar. Ayrıldıktan bir saat sonra top atışları başladı. Sınıra yakın düşen bu topları çekerken, keskin nişancılar bizi hedef aldı. İlk saldırıda Anadolu Ajansı’ndan 2 muhabir arkadaşımız hafif yaralandı. Bu saldırıdan kısa bir süre sonra ikinci bir saldırı oldu ve ikinci saldırıda ben ve bir arkadaşımız yine hafif şekilde yaralandık. İkinci saldırıdan sonra bulunduğumuz binayı boşaltmak zorunda kaldık çünkü artık açık hedeftik. Otelin lobisine indik, sağ olsunlar ilçe kaymakamı başta olmak üzere STK temsilcileri bizleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundular. Ama ne olduysa CNN International muhabirlerinin gelip biraz bekleyip gitmelerinin ardından oldu. Eğer haber takibi için gelmişlerse neden beklemeyip hemen ayrıldılar. O kadar yoldan gelmişlerdi, neden hemen ayrıldılar ve nereye gittiler bunlar kafalarda hep soru işareti.”

“PYD GERÇEKLERİ GİZLEMEYE ÇALIŞMAKTADIR”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında takip eden basın mensuplarını hedef alan Pkk/PYD-YPG'nin saldırılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada  ‘Pkk/PYD-YPG, harekâtı takip eden gazetecilere saldırılar düzenleyerek gerçekleri gizlemeye çalıştığını belirtti. Altun, sınırların temizlenmesiyle hem basın mensuplarının hem de Suriye halkının rahat bir nefes alacağını ifade etti. Gazetecilere şifa dileklerinde bulunan Altun, uluslararası basının çifte standardına sivillere ve gazetecilere yönelik saldırılara duyarsız kaldığına dikkat çekti.

BASIN MENSUPLARINA YÖNELİK UYARI METNİ YAYIMLANDI

Fırat’ın doğusuna yönelik harekatı takip etmek üzere bölgede görev yapan basın mensuplarının Pkk/PYD-YPG’nin kasıtlı saldırılarından korunmak için dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin İletişim Başkanlığınca paylaşılan metinde ise şunlar kaydedildi:

Herkesin can güvenliği öncelik olmalı, haber yapmak her zaman ikinci planda olmalı,

Çelik yelek ve kask olmadan sahada görev yapılmamalı,

Can güvenliği açısından açık hedef olunacak noktalardan uzak durulmalı,

Resmi yetkililerin yönlendirmelerine harfiyen uygulanmalı,

Terör örgütünün bebek, çocuk, kadın demeden herkese saldırması göz önünde bulundurulduğunda basın mensuplarının da birer hedef olduğu akıllardan çıkmamalı,

Yayınlar kısa periyotlar halinde yapılmalı, hedef olma riski taşıyan uzun süren yayınlar tercih edilmemeli,

Hava karardıktan sonra yapılan yayınlarda spot kullanılmamalı, mümkünse sadece telefon bağlantısıyla (görüntüsüz) yayın yapılmalı,

Askeri kamuflaj ya da üniforma benzeri giysiler giyilmemeli,

Balkon, çatı, tepe vs. gibi yüksek yerlerden mümkünse yayın yapılmamalı,

Konumların tam olarak belli olacağı bilgileri detaylı şekilde paylaşmaktan, dile getirmekten kaçınılmalı.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir