• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
​Bakan Selçuk: 7 yılda bir milyon 200 bin kişiyi aktif işgücünden faydalandırdık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zeytinburnu Belediyesi gençlerin yetiştirilmesi ve yeni iş imkânlarına sahip olması için "Kariyer Merkezi" açtı.

Yapılan açılışa, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İlçe Kaymakamı Mehmet Makas katılım sağladı.

"Kariyer Merkezi" açılışında konuşan Bakan Selçuk, Son 7 yıl içerisinde, bir milyon 200 bin kişiden fazla genci aktif işgücü hizmetlerinden faydalandırdıklarını, mesleği olmayanları öncelikle İŞ-KUR üzerinden meslek eğitim kursları verdiklerini ve bu eğitimler sayesinde birçok meslek sahibi olduğunu ifade etti.

"Teknoloji dünyasının nereye doğru gittiğini bize bütün açıklığıyla gösteriyor"

Bakan Selçuk, "İşsizlikle mücadelede en elzem ihtiyaçlardan biri, aracılık hizmetlerinin etkin şekilde yürütülmesidir. Bilhassa gençlerimizin elinden tutmak, onlara doğru bir rehberlik yapmak gerekiyor. Geleceğimiz onlara emanet… Gençlerimizin enerji ve becerilerine her alanda ihtiyacımız var. Unutmayalım ki, bizim en önemli kaynağımız insan. Genç nesilleri yaşadığımız çağın ve geleceğin koşullarına göre yetiştirme görevi bize düşüyor. Fakat kariyer yapmayı, insanın sadece belirli bir alanda kendini yetiştirmesi olarak görmemeliyiz. Değişen dünyamızda, çalışma hayatı da artık daha değişken ve dinamik bir zemine doğru kaymakta. Tüketim araçlarımızdaki değişme, teknoloji dünyasının nereye doğru gittiğini bize bütün açıklığıyla gösteriyor. Gençlerimiz, birkaç yıl bile olmadan elindeki cep telefonlarını değiştirme ihtiyacı duyuyor." dedi.

"İş dünyamızın muhtelif alan ve niteliklerdeki istihdam ihtiyaçlarına cevap veriyor"

Günümüz dünyasındaki rekabet ortamının, her alanda inovatif (yenileşim-yenilik) girişimciliği ve üretkenliği dayattığını ifade eden Selçuk, "Artık bu dinamizmi yakalamaktan başka alternatifimiz yok! Bakanlığımıza bağlı faaliyet gösteren İŞ-KUR, işçi-işveren arasındaki aracılık hizmetlerini bu süreçte en etkin şekilde icra etmenin çabasını veriyor. İş dünyamızın muhtelif alan ve niteliklerdeki istihdam ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bu hizmetimizin benzer bir örneğini daha hayata geçirmek üzere, şimdi sizlerle buradayız. Bu güzel hizmet örneğinden dolayı Zeytinburnu Belediyemize, Değerli Belediye Başkanımız Ömer Arısoy beyefendiye şahsım ve gençlerimiz adına teşekkür ediyorum. Açılışını yaptığımız bu merkezin diğer belediyeler için bir örnek olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, sosyal hizmet alanlarında olduğu gibi istihdam alanında da geniş bir vizyon içinde hareket ettiklerini belirten Selçuk, yerel yönetimler ve STK'lar ile birlikte istihdam politikaları için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

7 yılda bir milyon 200 bin istihdam

Son 7 yıl içerisinde, bir milyon 200 bin kişiden fazla genci aktif işgücü hizmetlerinden faydalandırdıklarını hatırlatan Selçuk, mesleği olmayanları öncelikle İŞ-KUR üzerinden meslek eğitim kursları verdiklerini ve bu eğitimler sayesinde birçok meslek sahibi olduğunu ifade etti.

"Siber güvenlik, bulut bilişim gibi meslekler geleceğin meslekleri olarak tanımlanıyor"

2012 yılından bugüne kadar 406 bin gencin verilen hizmetlerden faydalandığını ve buna ilaveten "İşbaşı Eğitim Programları" düzenlediklerini de hatırlatan Selçuk, "Bu programlardan 2019'da yüzde 20'si İstanbul'da olmak üzere toplam 154 bin gencimiz yararlandı. Son 7 yılda bu sayı toplam 755 bine ulaştı. Mesleki Yeterlilik Kurumumuz aynı gayretle işgücü kalitesini artırmak için çalışıyor. Sınav ve belgelendirme faaliyetleri sonucunda çalışma hayatına 750 bin Mesleki Yeterlilik Belgeli nitelikli işgücü kazandırdık. Dünyada yaşanan değişim süreçlerini yöneterek, gençleri geleceğin mesleklerine şimdiden hazırlıyoruz. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak tanımlanıyor. Bu alanlara yönelik işbaşı eğitim programları düzenliyoruz." diye konuştu.

"Kariyer Merkezleriyle iş birliğimizi günden güne artırmaktayız"

Bakan Selçuk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Projesiyle 2014'ten bugüne 7 bin 500 gencimize eğitim verdik. 7 bin 162'si İstanbul'da olmak üzere; 2019 Ocak-Eylül döneminde bu programlardan 2 bin 286 kadar gencimizi yararlandırdık. Gençlerimizin kariyer planlamalarında ve iş seçimlerinde de onlara destek olduk. Danışmanlık hizmetleri kapsamında 2019'da yüzde 20'si İstanbul'da olmak üzere 970 bin gencimizle bir milyon 400 bin bireysel görüşme yaptık. Meslek Tanıtım Günü etkinliklerimizle, meslek seçimi aşamasında bulunan öğrencilerimizin; Meslekler hakkında bilgiyi, bizzat icra edenlerden almalarını sağlıyoruz. 40'ı İstanbul'da olmak üzere 2019'da düzenlediğimiz 337 Meslek Tanıtım Günü ile 21 bin öğrenciye ulaştık. Türkiye geneli 105 üniversite irtibat noktamızla öğrencilere kariyer planlarında ve meslek seçimleri konularında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sadece İstanbul'daki üniversite irtibat noktamız 14… Üniversite Kariyer Merkezleri ile olan işbirliğimiz ile İş Kulübü faaliyetlerimiz özellikle üniversiteli gençler için oldukça etkili olmaktadır. Kariyer Merkezlerinin İş Kulübüne öğrenci yönlendirmesi ve birlikte program takvimi hazırlamak gibi işbirliği çalışmalarımız bulunmaktadır. Özellikle Beyoğlu İş Kulübümüz tarafından yürütülmekte olan İş Kulübü Kariyer Merkezi ağ çalışması kapsamında düzenli olarak çalıştaylar gerçekleştirmekte ve Kariyer Merkezleriyle iş birliğimizi günden güne artırmaktayız."

"20 bin üniversite öğrencimizi geçici süreli istihdam ettik"

2019'da İŞKUR Kampüste etkinliğiyle üniversite öğrencilerinin eğitimden iş hayatına geçişini desteklemek maksadıyla, bilgilendirme faaliyetleri düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Bakan Selçuk, şu ifadelere yer verdi:

"15 Şubat-31 Mart 2019 tarihleri arasında 81 ilimizde kamu kurumları, belediyeler, STK'lar ve işverenler işbirliğinde kariyer günleri gerçekleştirdik. Bu dönemde gerçekleştirdiğimiz toplam 137 Kariyer Günü etkinliğine 83 bin 460 öğrenci katılım sağladı. (İstanbul'daki İŞKUR Kampüste etkinlik sayısı: 14 ) (2019 Kariyer Günleri Sayısı: 199; İstanbul'daki Kariyer Günleri Sayısı: 21) 2019'da Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının himayelerinde düzenlenen; 8 bölgede (Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Konya, Mersin ve Trabzon) Bölgesel Kariyer Fuarlarına etkin katılım sağladık. İş Arama Becerileri seminerleri, mülakat simülasyonları ve İş Kulübü atölye çalışmaları gerçekleştirdik. Ülkemizin her bölgesinde gençlerimizle eğitim yuvalarımızda buluşmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Gençlerimizin kamu hizmetleriyle tanışması ve yaz tatillerini verimli bir şekilde geçirmesi amacıyla, bu yıl ilk kez başlattığımız Sosyal Çalışma Programımızı da ayrıca vurgulamalıyım. Doğanın ve kültürel mirasın korunması, kütüphanelerin düzeni gibi toplumsal faydanın yüksek olduğu kamusal alanlarda 20 bin üniversite öğrencimizi geçici süreli istihdam ederek; Hem asgari ücret düzeyinde ödeme yaptık hem de emekliliğine etki edecek şekilde sigortalarını başlattık. Bu programı gelecek yıl da geliştirerek ve genişleterek siz gençlerimizin faydasına sunacağız inşallah!"

Türkiye'nin Suriye'de başlattığı sınır ötesi harekâta da değinen Selçuk, son olarak şunları kaydetti:

"İnşallah İŞKUR ve Kariyer Merkezlerimizle gençlerimizi, vatandaşlarımızı işle buluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü oluşturarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimizi birlikte gerçekleştireceğiz. Milletimize hizmet etmenin gururunu birlikte yaşayacağız. Çalışarak, üreterek ülkemizin birliğini, dirliğini ve gücünü pekiştireceğiz. Bu topraklarda huzuru, refahı ve sulhu inşa etme mücadelemizden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Bizler bin yıldır, bu topraklar için bedel ödemiş bir milletiz. Vatanımızın, milletimizin bekasından ne pahasına olursa olsun taviz vermeyiz. Her türlü tehdide ve saldırıya karşı sağlam, dik bir şekilde durmayı bileceğiz. Bu vesileyle 'Barış Pınarı Harekâtı'nda fedakârca mücadele eden silahlı kuvvetlerimize, Rabbimden zaferler nasip etmesini niyaz ediyorum. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Zeytinburnu Belediyemizin Kariyer Merkezinin gençlerimiz ve tüm vatandaşlarımız için hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum."

Açılışta Zeytinburnu Kaymakamı Mehmet Makas ve Belediye Başkanı Ömer Arısoy da birer konuşma yaptılar.

Bakan Selçuk, yapılan konuşmalar ve kurdele kesiminin ardından Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy eşliğinde kariyer merkezini gezdi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir