• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...
Kestane Gal Arısı'na karşı İHA'lı önlem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Pakdemirli Bursa'da gerçekleştirilen açılış ve tanıtım programından önce Bursa'nın Kestel ilçesindeki Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneğini ziyaret etti.

Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu'ndan bilgi alan Pakdemirli, farkındalık oluşturmak adına bu tarz örneklerin çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

Pakdemirli, derneğin faaliyetlerini beğendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ben her zaman kadınlarımıza güvendiğimizi ifade ediyorum. Birçok ilde bizimle beraber proje üreten çok başarılı kadın kooperatiflerimiz var. Kadınlarımız gerçekten çok başarılı, dürüstler, çok daha iyi birlikte çalışma kültürüne sahipler. Tüm bunları hesaba kattığımız zaman aslında gıdadaki sürdürülebilirliğimizi kadın kooperatiflerinin, kadınların birlikteliğinin üzerine kurmamız gerekir diye düşünüyorum. Bu anlamda ben şu ana kadar gördüklerimden dolayı son derece memnunum."

Bakan Pakdemirli, her zaman kadınların destekçileri olduklarını belirterek, "Kadınlarımızın bir araya gelmesi lazım. Kadınların iş gücüne katılım oranları bizde yüzde 38 civarında ama gelişmiş ülkelerde yüzde 68'lerde. Türkiye'nin 21. yüzyıldaki bölgesel ve süper güç olma yolundaki en önemli adımı, kadınlarımızın evlerinden çıkmaları ve ekonomiye katılmaları, hizmet sektörüne katılmaları, üretime katılmalarıdır." ifadelerini kullandı.

Dernek ziyaretinin ardından Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuvarının Açılışı ve İha (Drone) İle Kestane Gal Arısı İle Mücadele Projesinin tanıtım programına iştirak eden Pakdemirli; Ata yurdu, erenler ocağı, yiğitler bucağı, tarımın, ormancılığın, hayvancılığın şehri, gıda ambarı bir hazine olan Bursa'nın ülke ekonomisine katkılarının büyük olduğunu belirtti. Bakan Pakdemirli, 'Bursa'da kestane üretimi toplamı, yıllık 15 bin ton, kestaneden elde edilen gelir; 150 milyon Lira, yani 25 Milyon Dolardır' dedi.

Önemli bir ürün olan kestanenin yıllık üretimini yüzde 70 düşüren Gal Arısı'na da dikkat çekti Pakdemirli; 'Kestanedeki Gal Arısı problemi, kestane üretimini % 70 düşürmektedir. Gal Arısı zararı sebebiyle, Bölgemizde meyve üretimi, yılda 4.300 ton olarak gerçekleşmektedir. Yıllık 105 milyon Lira, yani 18 milyon Dolar maddi zararımız olmaktadır. Dolayısıyla; bölgemizde yaşanan ekonomik kayıplardan dolayı Kestane Gal Arısı İle Mücadele Projesi ciddi önem arz etmektedir' diye konuştu.

Bu kapsamda hayata geçirilen "Orman Zararlıları İle Mücadele Laboratuvarı" ve "İHA (Drone) ile Kestane Gal Arısı ile Mücadele Projesi"nin detaylarını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli. 'Söz konusu laboratuvarımızda, yıllık 50 bin Colosoma, 50 bin Torymus, 5 bin Kayın Tırtılı Parazitoid faydalı böcekleri üretilecek ve doğaya salınacak. Ancak, spekülasyonlara sebebiyet vermemek için şunu baştan ifade etmek isterim ki; bu mücadele, ormanlarımıza kimyasal ilaçlama yapmak demek değildir! Bu proje, zararlılar ile mücadelede biyolojik müdahaleyi ihtiva etmektedir!' dedi.

Bakan Pakdemirli, Laboratuvar ve Mücadele Projesinin amacını da anlattı; 'Kestane ağaçlarında zarar yaparak, meyve verimini düşüren, anavatanı Çin olan Kestane Gal Arısı ile mücadelede Multispektral Kamera Takılı İHA kullanılarak yayılış alanları ile yoğunluklarını tespit etmek ve haritalandırmak' ifadelerini kullandı.

"İHA (Drone) ile Kestane Gal Arısı ile Mücadele Projesi"nin önemini de ''Bursa'da, hâlihazırda 12 bin 500 hektar Kestane Ormanı ve bu ormanlarda 3 Milyon meyve verebilen kestane ağacı bulunmakta. Kestane ormanlarımıza arız olan Kestane Gal Arısının yayılış alanlarını tespit ederek, bu tespitlere göre oluşturulacak konumsal haritalar üzerinden Torymus Faydalı Böceği salımı yapacağız. Ayrıca, son zamanlarda, Kayın Ormanlarımızda görülmeye başlayan Kızıl Kuyruklu Kayın Tırtılı ile mücadelede kullanacağımız Parazitoit üretimini bu Laboratuvarda başlatacağız. Çam Ormanlarımızda zarar yapan, Çam Kese Böceği ile mücadelede kullanacağımız, Terminatör Böcek Colosomayı da yine bu Laboratuvarda üreteceğiz. Özetle; 3 tür Biyolojik Silahımızı burada üretecek ve ormanlarımıza salacağız. Amacımız; iklim değişikliğine bağlı, zararlı böcek popülasyonunu optimuma indirmek'' sözleri ile ifade etti.

Kimyasal ilaçlama yapılmayacağını, en yüksek teknoloji kullanılarak, doğaya uygun orman işletmeciliği anlayışının geliştirileceğini vurgulayan Pakdemirli; ''İHA ile Kestane zararlısı arının yayılış alanını tespit ederek, en efektif böcek salımı çalışmasını, ilk defa Bursa'da gerçekleştireceğiz. Tabii; projede kullanılan İHA teknolojisi, Kamera Sistemi, beklenen olası katkıları, Yaygınlaştırma Stratejisi itibariyle de ilk ve tek örnek projedir. Ve aynı zamanda, bu laboratuvarın ve projenin, alanında bir eğitim projesi olması da en büyük hedeflerimiz arasındadır. Laboratuvar ve Projenin toplam maliyeti, 2 Milyon Liradır. Yüzde 45'i orman olan Bursa'mız için helal olsun, hayırlara vesile olsun'' dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir