• DOLAR 32.365
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2324.938
  • ...

TPC nedir, TPC borcu nedir, veya MTV nedir, MTV borcu nedir, şeklinde sorular vatandaşların son zamanlarda en çok yanıtını aradığı sorular arasında yer alıyor. Peki, TPC borcu nedir nasıl sorgulanır? MTV borcu nedir ve nasıl sorgulanır?

TPC BORCU NEDİR?
TPC borcu, devlet kurumları tarafından kullanılan bir kısaltmadır. Açılımı ise "Trafik Para Cezası" şeklindedir. Trafikte işlenen suçlar ve trafik kurallarına aykırı davranış ve uygulamalar sonucunda ceza alan vatandaşlara TPC yani Trafik Para Cezası ile yaptırım uygulanır. Herhangi bir cezası olup olmadığını merak eden vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden borç sorgulaması yapabilir. Bu sorgulama Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi, iletişim hattı, kurumlarında veya e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Öte yandan kısa mesajla borcu olup olmadığını merak eden vatandaşlar telefonuna 1189'a TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) yazıp göndererek borcunun olup olmadığını öğrenebilir. 

TPC BORCU SORGULAMA İÇİN
1189'a istenen bilgileri yazarak gönderen vatandaşlara şu şekilde bir mesaj gelecektir: "..cezadan toplam TPC borcunuz ..... TL'dir. Ayrıntı için TPC AYRINTI yazıp 1189'a gönderiniz. (En fazla 4 SMS)."

Bu mesajdan yola çıkarak borcu ile ilgili detaylı bilgi edinmek isteyenler yine cep telefonlarından 1189'a TPC AYRINTI yazıp göndererek borcunun detayını talep edebilir.

Borcunun ayrıntısını talep eden vatandaşlara varsa cezalarının ayrıntısı,"...... tarihli....TL cezanızın son ödeme tarihi .... dir.

...... tarihli....TL cezanızın son ödeme tarihi .... dir." şeklinde gelecektir. 

MTV BORCU NEDİR?
MTV yani "Motorlu Taşıtlar Vergisi" nedir? sorusunun yanıtı yine vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi araç sahibi herkesin yılda ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere iki kez ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi yine Gelir İdare Başkanlığı tarafından sorgulanabilir. MTV borcunu ödemeyen vatandaşlar ceza alabilecekleri gibi icralık veya hacizlik olabilir. Bu noktada araç sahibi vatandaşların Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni zamanında ödemeye dikkat etmeleri gereklidir.