• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2423.248
  • ...
Trump’tan tehdit ve şantaj: ABD karıştı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Geçtiğimiz Pazar gecesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Akabinde Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeyinden çekileceği kaydedilmişti. Trump yönetiminin bu kararının ardından ABD karıştı. Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler tek bir ağızla Trump’ın kararına tepki gösterdi. Trump ise Twitter hesabından, kendisini dinlememesi halinde Türkiye’nin ekonomisini “daha önce yaptığı gibi” yine yok edeceği yönünde tehditler savurdu. Ancak ABD Başkanı, Suriye konusundaki tutumundan da geri adım atmayarak, “İnsanlarımızı evlerimize geri getirmeliyiz” açıklamasında bulundu.

TRUMP'IN SURİYE KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, pazar akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Beyaz Saray'dan pazartesi günü, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." açıklaması yapılmıştı.

Trump da yaptığı Twitter paylaşımında, PYD’nin kendileri için savaştığını ancak bunun için kendilerine para verdiklerini hatırlatarak, "Yıllardır Türkiye'ye karşı savaşıyorlar. Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı." ifadesine yer vermişti.

TRUMP, ABD’Yİ KARIŞTIRDI

Trump’ın Suriye açıklamaları, ABD’yi birbirine kattı. Hem kendi kanadı olan Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan, Trump’a sert tepki geldi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Twitter hesabından, "Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. DEAŞ'ı yok etmek konusunda ABD'ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye'nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız." açıklamasında bulundu.

Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların gerekirse Trump'ın veto yetkisini aşacak şekilde olmasını beklediklerini kaydeden Graham, "Kürt müttefiklerimizi terk etme ve Suriye'yi Rusya, İran ve Türkiye'ye bırakma kararı radikal İslamcıları kışkırtacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrat Senatör Van Hollen da Twitter paylaşımında, Trump'ın kararının "makul olmadığını" savunarak, "Kongre, Türkiye'ye Suriyeli Kürtlere saldırmaları durumunda ağır bir bedel ödeyeceğini açıkça göstermelidir." görüşünü paylaştı.

HİLLARY CLİNTON: MİDE BULANDIRICI İHANET

Trump’ın kararına Hillary Clinton’dan da eleştiri geldi. Sert bir dille kararı eleştiren Clinton, "Açık olalım; Başkan, sadık müttefiklerimiz ve Amerika'nın kendi çıkarlarına rağmen, Türkiye ve Rusya'nın otoriter liderleriyle saf tuttu. Kararı hem Kürtlere hem de görev yeminine yönelik mide bulandırıcı bir ihanet" değerlendirmesinde bulundu.

NİKKİ HALEY: TÜRKİYE BİZİM DOSTUMUZ DEĞİL

ABD'nin eski BM Temsilcisi Nikki Haley ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Her zaman müttefiklerimizin arkasını kollamalıyız, Kürtler Suriye'de DEAŞ'e karşı başarılı mücadelemizde etkili oldu. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata. Türkiye bizim dostumuz değil" dedi.

TÜRKİYE’YE TEHDİT: DAHA ÖNCE YAPTIM, YİNE YAPARIM!

Kendisine gelen ağır eleştirilerin ardından ABD Başkanı Trump, yine Twitter hesabından Türkiye’yi tehdit etti. Trump, Türkiye'ye ilişkin yaptığı paylaşımda, "Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, şimdi bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım)." ifadelerini kullandı.

“SURİYE’DE KİMSENİN TARAFINI TUTMUYORUM”

Ancak ABD Başkanı, bu tehdide rağmen geri çekilme kararından vazgeçmiş değil.

Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen ABD ile Japonya arasındaki ticaret anlaşmasının imza töreninin ardından gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı.

Suriye ile ilgili kararının doğru olduğunu dile getiren Trump, "Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum" dedi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile "iyi ilişkileri" olduğunu kaydetti.

Trump, "Uzun yıllardır Suriye'deyiz. Suriye'deki görev kısa vadeli olmalıydı. Girip, çıkmamız gerekirdi." ifadesini kullandı.

TRUMP GERİ ÇEKİLDİKLERİNİ DUYURDU

Trump, ayrıca üst düzey askeri yetkililerle Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin basına açık kısmında, gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin operasyon yapacağı bölgede bulunan askerlerinin buralardan çekildiğini yazdı.

ABD'nin Suriye'de gereğinden uzun kaldığını belirten Trump, "Söz konusu bölgede (Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin operasyon düzenleyeceği bölge) 50 asker vardı ve bu kişiler bölgeden çıktı." ifadesini kullandı.

Trump, ABD'nin Suriye'deki DEAŞ'lıları ve bu kişilerin ailelerini uzun süre ellerinde tutamayacaklarını vurgulayarak, "Ancak aynı zamanda, Avrupa ülkelerine güvenmeliyiz. DEAŞ savaşçılarına göz kulak olmaları için İran, Irak, Türkiye, Suriye, Rusya ve diğer bazı ülkelere güvenmeliyiz." mesajını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir