• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.584
  • ...
Yeni Yönetmelikle Sürücü Kurslarında Ne Değişecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Dünya Sağlık Örgütü`nün 19-20 Kasım 2010 tarihlerinde düzenlenen Moskova Deklarasyonuna Türkiye de katılmış ve 2023 yılına kadar trafik kazalarının azaltılmasıyla ilgili olarak bir takım taahhütlerde bulunmuştu. Bu kapsamda Türkiye`de de MTSK yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri Van Sürücü Kursları Derneği Başkanı Ümit Tacir ve özel bir sürücü kursu işletmecisi Sertaç Kütükoğlu ile konuştuk.
 
"Yeni Yönetmelik Neler Getirdi"
Bu yönetmeliğin getirdiği en önemli yeniliklerden birinin sürücü kurslarına devamı sağlamak olduğunu belirten Ümit Tacir, "Burada sürücü kurslarına devamı sağlamayı amaçlayan parmak izi okutma sistemi getirilmiş, bu sayede derslere tam katılım sağlanması amaçlanıyor. Kursiyer derse geldiği zaman parmağını cihaza okutacak. Ve dersi bittiğinde tekrar cihaza parmağını okutacak. Şeklinde bir sistem düşünülüyor. Bunun yanında sınavların randevu sistemi ile yapılması, sürücü kursları teorik ve direksiyon eğitimleri tam katılımla vermeye çalışacak, kursiyer sınav merkezinden randevusunu alıp sınavına girecek. Her kursiyerin 5 defa sınava girme hakkı vardır. Beşinde de başarısız olursa sil baştan sürücü kurslarına kayıt yaptıracak ve eğitimlerini baştan almaya başlayacak" dedi.
 
Sürücü Kurslarının Denetlemeleri Özelleşiyor mu?
Daha önceki sınavların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığını aktaran Tacir, "Yeni sistemde ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilecek bir kurum tarafından yapılması planlanıyor. Ayrıca sınavların profesyonel sınav yapıcıları tarafından yapılması, direksiyon sınavlarında başarı kriterleri yükseltilmesi, kurs denetlemeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir komisyon tarafından denetlenecek olması gibi yenilikler söz konusudur. Ayrıca ilk defa sürücü belgesi alacaklar 1 yıl aday sürücülük ya da stajyerlik süreci geçirecek. Bunların 2013 yılında uygulanması bekleniyor." ifadelerini kullandı.
 
"Yeni Sistemle Derlere Tam Katlım Sağlanacak"
Yeni yönetmeliğin sürücü kurslarında sayıyı düşüreceğini ancak kaliteyi arttıracağını anlatan Tacir, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Bu, sürücü kurslarına olan talebi düşürecek. Fakat kaliteyi, Bilinci ve eğitimi arttıracak. Yani parmak okutma sistemiyle kursiyer eğitimini ve direksiyon pratiğini tamamen alacak" diye konuştu.
 
Yeni ehliyet alacaklara da tavsiyelerde bulunan Ümit Tacir, bir an önce sürücü kurslarına başvurarak stajyerlik sistemi gelmeden ehliyetlerini almalarını istedi.
 
"Fiyatlarda Anormal Bir Yükseliş Beklemiyoruz"
Tacir ayrıca, yeni sistemin külfetli olacağını belirterek, "Yeni sistem kursiyer ve sürücü kurları için bayağı külfet olacak. Ancak hakkımızı alalım kursiyerlerimin de hakkını verelim. Fiyatlar artacak haliyle ancak anormal bir artış beklemiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Sürücü kursu işletmecisi Sertaç Kütükoğlu, sürücü kurslarında depremlerden sonra denetimlerin arttırıldığına değinerek, "Denetimler sıklaştırıldı. Derslerde, sınavlarda ve direksiyon sınavlarında denetimler var. Yeni yönetmeliğin uygulanmasıyla elbette fiyatlar artacak" ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir