• DOLAR 32.587
  • EURO 34.934
  • ALTIN 2429.02
  • ...
ABD ÇEKİLİYOR, SINIRDA TEYAKKUZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin geniş bir alanı ele geçirmesine ve kontrol etmesine yardım eden ABD, Türkiye sınırındaki bazı bölgelerden geri çekileceğini açıkladı. Beyaz Saray’ın geri çekilme açıklamasının ardından dün itibariyle ABD kuvvetlerinin bölgeyi terk edişinin görüntüleri sosyal medyada yayıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD askerlerinin çekileceğini onayladı ve bölgeye askeri operasyon konusundaki kararlılığını yeniledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrası iki taraftan açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına katılmak üzere Sırbistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, Beyaz Saray'dan yapılan güvenli bölge açıklamasına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili olarak, akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyor, yürütecekler. Zaten biliyorsunuz yeni bir şey değil, bayağı geçmişi olan bir şey. Sayın Başkan Trump, bu konuyla ilgili talimatı vermişti, çekilmeyi emretmişti fakat bu biraz gecikti."

ABD: OPERASYONU DESTEKLEMEYECEĞİZ

İki taraf arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesine dair Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin artık doğrudan bu bölgede olmayacağı vurgulandı. ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan DEAŞ’lıları geri almaları için AB ülkelerine baskı yaptığı ancak bu ülkelerin buna yanaşmadığı belirtilen açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak." denildi.

GERİ ÇEKİLME BAŞLADI

Açıklamaların ardından dün sabah, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurların çekilmeye başladığı gözlemlendi.

Haseke, Rakka, Deyziyor, Münbiç ve Tel Abyad bölgelerinde toplam 18 askeri nokta kuran ABD, buralarda 2 bin civarı askeri personel bulunduruyordu.

ABD Başkanı Trump'ın, geçen yıl Suriye'deki askeri varlığını çekmek istediğini açıklamasına rağmen Washington, bu ülkedeki askeri varlığını sürdürmüştü.

TSK ise uzun süredir sınırda askeri yığınak yapmıştı.

DSG’DE HAYAL KIRIKLIĞI

YPG’nin kontrolündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Amerika’nın çekilecek olmasından dolayı hayal kırıklığı yaşıyor. Bazı yerleşim yerlerinde halkın alanlara getirildiği bilgisi geliyor. DSG’den yapılan açıklamada, ABD'nin kendilerine verdiği sözü tutmadığı, kendilerini sırtlarından bıçakladığı belirtilirken, Türkiye'nin operasyonuna karşı koyacakları duyuruldu. Bu çerçevede Tel Abyad ve Re’sulayn’de sınıra yakın yerlere beton blokların yerleştirildiği görüldü.

TRUMP ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Amerika’nın binlerce tır dolusu silah ve lojistik malzemeyi yığmasından sonra Türkiye ile karşı karşıya gelmemek için çekileceğini açıklaması YPG’ye destek veren çevrelerde tepkiyle karşılandı. Trump ise sosyal medya hesabından bu eleştirilere cevap verdi. Trump’ın YPG’lilere savaştıkları için “muazzam para” ödendiğini söylemesi ise ciddi biçimde tartışmalara neden olacak.

Donald Trump’ın açıklamaları şu şekilde:

 “ABD'nin yıllar önce Suriye'de 30 gün kalması gerekiyordu. Biz kaldık ve görünürde amacı olmayan bir muharebeye git gide daha derinden battık. Ben Washington'a geldiğimde, IŞİD bölgede gemi azıya almıştı. IŞİD halifeliğini çarçabuk yüzde 100 yenilgiye uğrattık.

Buna çoğu Avrupa'dan binlerce IŞİD savaşçısını yakalamamız dahil. Ama Avrupa onları geri istemedi, 'sen onları elinde tut ABD' dediler. Ben de dedim ki "HAYIR, size büyük iltimas geçtik ve şimdi bizden onları devasa bedelle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Onlar yargılamanız için sizindir.'"

Gene dediler ki "HAYIR", her zamanki gibi ABD'nin NATO'nun, ticaretin, her şeyin 'kerizi' olduğunu sandılar. Kürtler bizimle birlikte savaştı, ama bunu yapmaları için onlara muazzam para ödendi, donanım verildi. Onlar on yıllardır Türkiye ile savaşıyorlar.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir