• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
Mısır Hiç `Hayır` Demedi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır halkı, ülkede siyasi gerilimin had safhaya çıktığı bir dönemde yeni anayasa için sandık başına gitmeye hazırlanırken, kraliyet yönetiminin sona erdiği 1952 devriminden bu yana yapılan 16 referandumdan 16 ``evet`` sonucunun çıkmış olması dikkati çekiyor.

Mısır`da Cemal Abdunnasır`ın da aralarında bulunduğu ``Hür Subaylar`` tarafından 23 Temmuz 1952`de darbe yapılarak cumhuriyetin kurulmasından bu yana siyasi, anayasal, cumhurbaşkanı seçilmesi gibi birçok konuda 16 referandum yapıldı.

İlk Referandumdan Yüzde 99,9 "Evet" Çıktı

Mısır Arap Cumhuriyeti, krallığın ilgası, cumhuriyetin ilan edilmesi ve Cemal Abdunnasır`ın cumhurbaşkanı seçilmesi konularının beraber oylandığı ilk referandumunu 1956`da yaptı ve Mısır halkı bu referandumda yüzde 99.9 ile ``evet`` oyu kullandı.

İkinci referandum ise 1958`de yüzde 99.5 ile kabul gören Mısır-Suriye birliğinin oylandığı referandumdu.
Mısır`da 11 yıl cumhurbaşkanlığı görevi yapan Enver Sedat döneminde de "evet" ile sonuçlanan 6 referanduma gidildi.

Mısır`ın devrik lideri Hüsnü Mübarek döneminde çeşitli nedenlerle 7 referandum yapıldı. Referandumlarda sandıklardan ``evet`` oyu çıktı.

En İlginç Sonuç: Yüzde 99,999 "Evet"

Mısır Arap Cumhuriyeti`nin tarihindeki 16 referandum arasında en ilginci ise 1981 yılında Mübarek`in cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan referandumun yüzde 99.999 "evet" oyuyla sonuçlanmasıydı.

25 Ocak devriminin ardından Mısır`da eski Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi`nin başkanlığındaki Yüksek Askeri Konsey yönetimi döneminde, 1971 anayasasında yapılan bazı değişiklikleri için yapılan referandumda yüzde 77 "evet" oyu çıkmıştı.

Yarın Referandum Var

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını 15 Aralık`ta referanduma sunma kararı Mısır`da gerilime yol açtı. Muhalefet partilerinin çağrısıyla özellikle başkent Kahire`de geniş çaplı gösteriler düzenleniyor.

AA



 

Bu haberler de ilginizi çekebilir