• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
GENÇ EVLİLERİN GÖZÜ MECLİSTE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Genç yaşta evlenip yuva kuran aileler cezalandırılıyor. 18 yaşından küçük evlendikleri gerekçesiyle çocuk istismarından eşleri cezaevine konulan binlerce kadın, eşlerinin bırakılmasını istiyor. Kendi rızalarıyla mutlu bir yuva kurduklarını belirten kadınlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendilerine söz verdiğini belirtiyorlar. Meclis açılışından sonra mağduriyetlerinin ele alınmasını bekleyen kadınlar, umutlu gözlerle yeni çıkacak yasayı bekliyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ

Geçtiğimiz aylarda meclise giderek milletvekilleriyle ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen mağdur aileler seçim sonrası için mağduriyetlerinin çözümü için söz almışlardı. Genç evlilik mağduru binlerce aile şimdi verilen sözlerin tutulmasını ve hükümetin ‘Erken yaşta evlilik’le ilgili yapacağı kapsamlı düzenlemeyle mağduriyetlerin topyekûn çözüme kavuşturulmasını bekliyor.

“HER DURUŞMADA AİLEM ŞİKAYETÇİ OLMADIKLARINI SÖYLEDİ”

Genç yaşta evlendiği için eşi cezaevine giren ve 4 yıldan beri türlü zorluklarla karşılaşan Tutku Şendil, “Ben eşimle evlendiğimde 15 yaşındaydım, tarih 2010 yılıydı. Evden kaçtığım için annem şikayette bulunmuştu. Daha sonra ailelerimizi ikna ettik ve annem şikâyetini geri çekti. Ardından 17 yaşında ailemin rızasıyla resmi nikâh kıydık. Resmi nikâh kıydığımızda ben kızıma hamileydim. Kızım bir buçuk yaşındayken ise hakkımızda dava açıldığını öğrendik. Toplamda dört duruşmaya gittik ve her seferinde ailem şikayetçi olmadıklarını söyledi. Eşimi gece dört buçukta eve baskın yaparak cezaevine götürdüler. Eşim içeri girdikten sonra zorluklar da başladı. Ev bizimdi çok şükür ama kızıma mama alamayacak duruma geldim. Bir ara kızımı komşulara bırakarak çalışmaya başladım. Ama bu şekilde de çok zor oluyordu. Şu an devletin verdiği 500 lira ile geçimimi sağlamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

“KIZIM BABASININ AYAKLARINA KAPANIP GİTMEMESİ İÇİN YALVARDI”

Eşinin dört seneden beri cezaevinde olduğunu anlatan Şendil, “Geçtiğimiz aylarda Zonguldak Açık Cezaevine geçen eşim ziyaretimize geldi. Maddi durumumuz olmadığı için İstanbul’dan Zonguldak’a gitmek zor oluyordu. Bu yüzden kızım bazen 3 ay babasını görmüyordu. Eşim dört yıl aradan sonra ilk defa mayıs ayında eve geldi. Kızım çok sevinçliydi. Tabi gideceği gün morali çok bozuldu. Sinir krizleri geçirmeye başladı. İki defa bayıldı. Biz onu ‘baban işe gidecek’ diye ikna etmeye çalıştık. Ama kızım babasının ayaklarına kapanıp gitmemesi için yalvardı. Eşim o an kaçmayı bile düşündü. Ama daha büyük sorunlar çıkmaması için tekrar geri döndü. Kızım bir hafta boyunca kimseyle konuşmadı” dedi.

“25 YAŞINDA BİR ANNEYİM VE EŞİMİ ÇOK SEVİYORUM”

Yaşadıkları sürecin çelişkilerle dolu olduğunu ifade eden Şendil, “ Bazı arkadaşlarımız yaşanan sürece dayanamayıp intihar etti. Cezaevine girenlerin bazıları ise içerde intihar etti. Ayrıca resmi nikahlı eşim tecavüzcü diye içeriye atıldı. Biz bu suçlamayı kabul etmiyoruz. Eşimin psikolojisi bozulmuş, ‘ben bunu kızıma nasıl açıklayacağım’ diyor. Yani yıllarca resmi nikâhlı yaşayan, birbirini severek evlenenleri nasıl olur da çocuk istismarından cezaevine koyarsanız?  Ben 25 yaşında bir anneyim ve eşimi çok seviyorum.” şeklinde konuştu.

“AYLAR GEÇMESİNE RAĞMEN BİR ADIM ATILMADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği sözün ardından 8 ay geçtiğini belirten Şendil, “Biz meclise gidip Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük. Bize sorunlarımızdan haberdar olduğunu ve seçimden sonra (31 Mart Yerel Seçimleri) konunun çözüme kavuşturulacağını söyledi. Hem Ak Partili hem de CHP’li milletvekilleriyle görüştük. Bize imza atmaya hazır olduklarını söylediler. Ama aylar geçmesine rağmen bir adım atılmadı. Biz de Pazar günü HÜDA PAR’ın desteğiyle İstanbul Zeytinburnu’nda bir basın açıklaması yapacağız. Eşlerimizin bir an önce cezaevinden çıkarılmasını istiyoruz.” dedi.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ

HÜDA PAR’ın da bu konuda çaba ve girişimleri devam ediyor. Konunun gündemde kalması ve çözüme kavuşturulması için yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden çalışmalar yürütülüyor. Aileler ziyaret ediliyor, basın açıklamaları yapılıyor. Mağdur ailelerden birini ziyaret eden HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük sosyal medya hesabından şunları paylaştı; “Üç çocuğuyla hayatın zorluklarıyla mücadele eden genç evlilik mağduru Ayşe Hanımı ziyaret ettik. Nikahlı eşlerine karşı korumak için binlerce genç damat cezaevine konuldu. Geri dönük uygulanan yeni yasalar yıllar önce rızalarıyla evlenen gençlerin yuvasını yıkıyor.”

HÜDA PAR İstanbul kadın kolları başkanı Münevver Aktaş ise, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Genç yaşta evlendikleri için eşleri cezaevine alınan kadınlarımız çocukları ile tek başlarına hayat mücadelesi vermektedirler. Yasalar üzerinde gerekli düzenlemeler yapılmazsa çocuklarımızın ve kadınlarımızın bu mağduriyeti son bulmayacak.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir