• DOLAR 32.588
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2491.829
  • ...
Hamidiye Zırhlısı Kendi Halkını Bombalamıştır!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Mazlum-Der İstanbul Şubesi, Şapka Kanunun çıkarılmasından sonra şapka takmak istemedikleri için 8 Müslüman`ın İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilmesinin ve Rize`nin Hamidiye Zırhlısı tarafından bombalanmasının yıl dönümünde bir açıklama yaptı.


Akıl Almaz Zulümler Yapıldı
Basın açıklamasını okuyan Mazlum-Der İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Postacı, Türkiye`nin 25 Kasım 1925 tarihinde Şapkanın İktisası Hakkındaki Kanun ile tanıştığını ifade etti.


Postacı, "Egemenliğini millet iradesine dayandırdığı iddiasındaki kadrolar tarafından, gayri medeni görülen halk, `medenileştirmek`, `asrileştirmek` adına kültürüne, geleneklerine ve inançlarına ters olan batı tipi kıyafetler giymeye zorlanmıştır. Kanunu benimsemeyen ve itiraz ederek protesto gösterileri düzenleyen halka karşı son derece sert, hukuk, adalet ve insanlık dışı karşılıklar verilmiştir. Sivas, Giresun, Maraş ve Erzurum gibi kanunu protesto eden pek çok vilayetten biri de Rize olmuştur. Hiçbir şekilde şiddet içermeyen, kimsenin yaralanmadığı Rize`deki bu gösteriler, dönemin siyasi iradesi tarafından isyan olarak değerlendirilmiştir. Sözde isyanı bastırmak için Rize sahiline gönderilen Hamidiye Zırhlısı, tüm halka gözdağı vermek adına şehri topa tutmuş, akabinde de Rize`de bir İstiklal Mahkemesi kurulmuştur" dedi.


Rize`de kurulan İstiklal Mahkemelerinin bir gün içinde 143 kişi yargıladığını ifade eden Postacı, 8 kişi hakkında ise idam kararı verildiğini hatırlattı.


Postacı, "Rize halkının, şehirde derin yaralar açan olaylar karşısındaki hissiyatını `Atma Hamidiye atma, şapka da giyeceğuz, vergi de vereceğuz` şeklindeki türküyle ifade ettiğini tüm kamuoyu bilmektedir. Şapka Kanunu diye ifadesini bulan bu kanun neredeyse her bölgeden âlimlerin ve sivil insanların tepkisiyle karşılanmış, kanuna aykırı beyan ve eylemlerde bulunanlar türlü yöntemlerle cezalandırılmıştır. İskilipli Atıf gibi âlimler kanundan önce yazdıkları kitaplar, Erzurumlu Şalcı Bacı gibi insanlar ifade ettikleri söz ve eylemleri nedeniyle idam edilerek cenazeleri meydanlarda sergilenmiştir. 3 Aralık 1934 tarihinde çıkarılan kanunla dini kıyafetlerin kullanılması yasaklanmış toplum mühendisliğine devam edilmiştir" şeklinde konuştu.


Postacı, "Mazlum-Der olarak, özgürlükler önünde halen var olan anlamsız engellerin kaldırılmasını, Rize`de gerçekleştirilen zulmün yıldönümü vesilesiyle katledilen `Son Devrin Din Mazlumlarını` rahmetle anıyor, zalim iktidarların ve hukuksuz kanunların er ya da geç lanetle anılacaklarının örneği olan bu vakaların zalimlere ibret olmasını temenni ediyoruz. Unutmamalıdır ki her zaman haksızlıklara karşı duracak erdemliler ittifakı bulunacaktır" diye konuştu. (Şükrü Gündüz - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir