• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
Amerikan askerleri intihar ediyor! İŞGALİN LANETİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞHABERLER SERVİSİ - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) önceki gün yayınladığı raporda, ABD askerlerinin görev sırasındaki intihar oranının son beş yılda çarpıcı bir şekilde arttığını açıkladı. Reuters’da yayınlanan rapor, geçen hafta USS George H.W. Bush isimli uçak gemisi üzerinde çalışan üç ABD denizcisinin intiharından sonra açıklandı. ABD deniz kuvvetlerinden yapılan açıklamada ise donanmada yaşanan intihar olaylarının, raporun açıklanmasıyla herhangi bir ilişkisinin olmadığı ileri sürüldü.

GEÇEN YIL 541 ABD ASKERİ İNTİHAR ETTİ

İntihar konusunda Pentagon'un yayınladığı bu yılın ilk raporunda, hizmette olan askerlerin intihar oranının 100.000'de 24,8 olduğu bildirildi. Bu oran 2013'te 100.000'de 20 civarındaydı. Ayrıca raporda, 2018'de 541 askerin intihar ettiği bildirildi.

“DOĞRU YÖNDE HAREKET ETMİYORUZ”

Yapılan açıklamada intiharların genelinin silah ile gerçekleştirildiği bildirildi. Bunun üzerine Pentagon dosyalarından sorumlu Elizabeth Van Winkle, “Doğru yönde hareket etmiyoruz.” dedi. CNN’in daha önce verdiği bilgilere göre, Özel Harekât Komutanlığı’na bağlı faaliyet gösteren ABD kuvvetleri arasında intihar, belirli bir sebep olmamasına rağmen bir yılda tam üç katına çıktı. Ayrıca askerlere verilen psikolojik destek programlarına rağmen intihar, ordunun diğer alanlarında da artış gösterdi. CNN, sadece Özel Harekat Komutanlığı'nda 2018’de 22 intihar olayının gerçekleştiğini doğruladı. Bu rakamın ise bir önceki yıla göre üç kat daha fazla olduğu ve intihar oranlarının artmaya devam ettiği rakamlarla ortadada.

İNTİHARLARIN SEBEPLERİ ÇARPITILIYOR

Askeri yetkililer, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini kapsayan Özel Harekat Komutanlığı askerleri arasındaki intihar oranının katlanmasının nedenleriyle ilgili mantıklı bir açıklama ileri süremediler. CNN, bu intiharların savaş koşullarıyla değil, uyuşturucu tüketimi ve finansal iflas da dâhil askerlerin özel yaşam deneyimleriyle bağlantılı olduğuna öne sürdü.

HER GÜN EN AZ 16 ESKİ ASKER İNTİHAR EDİYOR

ABD Gazi İşleri Bakanlığı da birkaç gün önce yayınladığı 2019 yılı raporunda eski ABD askerlerinin ciddi rakamlarla intihar ettiği ortaya konulmuştu. Buna göre yıllık bazda 6 bini aşkın “gazi”, yani işgalci ABD ordusunda savaşmış eski asker intihar ediyor. Bu sayı, günlük 16'dan fazla eski askerin intihar ettiği anlamına geliyor. Rapora göre, eski askerlerde intihar oranı, toplumun geri kalanının 1.5 katı. Son 10 yılda intihar eden ABD askerlerinin sayısı ise 60 bini aşıyor.

İNTİHARLAR SAVAŞ KAYIPLARINDAN FAZLA

11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıları bahane ederek Afganistan'ı işgal eden ABD, işgal ve katliamlarını devam ettiriyor. Binlerce sivili katleden Amerika, işgalin 13 yıllık sürecinde sadece 2 bin 300 askerini kaybetti. Savaşa daha çok işbirlikçilerini sürdü; ama Amerika’ya dönen askerleri arasındaki intihar furyasını durduramadı.

Mart 2003’te başlayan Irak işgali, 4 bin 747 Amerikan askerinin hayatına mal oldu. Her ne kadar bu rakamların içerisine paralı askerler ve vatandaşlık karşılığı savaşa götürülen mülteciler dahil değilse de vahşice katledilen yüz binlerce Iraklıya göre bir şey ifade etmiyor. Irak’ı yağmalayan ve siyasi dengelerle oynayarak istikrarı imkansız hale getiren Pentagon, savaştan döne askerlerinin durumuna ise bir çare üretemedi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir