• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Yüksek irtifa birincisi roket için patent başvurusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DENİZLİ

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Meran'ın akademik danışmanlığını yaptığı Hazar takımının tasarladığı "Hiera 3000" isimli roket, TEKNOFEST İstanbul'da düzenlenen Roket Yarışması'nda 3 bin metre yüksekliğin üzerine çıkarak "Yüksek İrtifa" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Hazar Takımı, TEKNOFEST İstanbul'da elde ettikleri başarının ardından geliştirdikleri sistemi koruma altına almak için girişim başlattı.

“PATENT SÜRECİ ÜNİVERSİTEMİZ TARAFINDAN TAKİP EDİLECEK”

Takım lideri Mehmet Serhat Duras, Roket Yarışması'nda mücadele etmek üzere çalışmalara başladıklarını, 6 aylarının hesaplama, analizler ve simülasyonlarla geçtiğini, kalan 3 ayda da üretimi tamamladıklarını aktardı.

Duras, şu bilgileri verdi: "Üretebildiğimiz bütün parçaları kendimiz ürettik. Bütün sistemlerin tasarımları, yazılımları bize ait, buna algoritmalar ve yer istasyonunun yazılımları dahil. Bu sebeple çok gururluyuz. Tamamen kendi tasarladığımız, kendi ürettiğimiz bir roket. Üretimin her sürecinde başında olmamız dolayısıyla bize çok fazla tecrübe kattı. Yeri geldi ekipçe sabahladık, eve gitmediğimiz zamanlar oldu ama bunun karşılığını alabildiğimizi düşünüyorum. Şu aşamada bir patent başvurusunda bulunduk.

Roket alt sistemlerinden bir tanesinin patent ve faydalı model başvuru işlemlerini başlattık çünkü bu sistemin çalışılabilirliği test edildi ve başarılı oldu. Bu yüzden bunu koruma altına almak istiyoruz. Patent başvurusu için ilk aşama olan Buluş Bildiri Formunu hazırlayarak PAÜ Teknokent'teki patent ofisine sunduk. Patent süreci üniversitemiz tarafından takip edilecek."

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir