• DOLAR 32.373
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2325.488
  • ...

Bitki çeşitliliği bakımından zengin ve yaklaşık 500 civarında endemik bitki türüne sahip olan Ağrı ve yaylalarında Mayıs ayından beridir bal üretimi yapan Ağrılı arıcıların zorlu hasat mesaisi başladı.

Arıları ile birlikte yaylalarda yılın büyük bir bölümünü yaylalarda geçiren üreticiler, taktıkları maskeler ve arıları kovanlardan uzaklaştırmak için duman çıkaran körük yardımıyla kovanlardaki bal petekleri çıkarıp, bal süzme işleminin yapıldığı çadırlara taşıyor.

Çadırlara taşıdıkları bal peteklerini burada bal süzme makinesinden geçiren arıcılar, süzdükleri balları tenekeler ve şişelerde paketleyip Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmek üzere satışa sunuyor.

Tamamen doğal ortamda ve oldukça kaliteli balı ile bilinen Ağrı'da 17 yıldır arıcılık yapan Abubekir Demir, ürettikleri balın oldukça kaliteli olduğunu ve birçok bölgeden ve yurt dışından alıcıları olduğunu söyledi.

Demir, ürettikleri balın kalitesinin yüksek olduğunu bunun da sebebinin çevrede ilaçlı bitkinin bulunmayışı olduğunu belirterek, "Şu anda sezonun sonuna geldik. Bal hasadı dönemimizdir. Bal üretimi için bu yaylayı seçmemizin sebebi, bu yaylada ilaçlı bitkinin çok oluşudur. Bitkilerle uğraşan bir aktar olduğum için bal üretiminde bu tür noktalara dikkat ediyorum. Kanser hastalıklarına yakalananların tedavisinde işe yarayacak bitkiler mevcut bu civarda. Bu bölgede bostan ve meyvecilik olmadığı için bitkiler ilaçlanmıyor, bitkiler bakirdir. Ayrıca yaylanın rakımı yüksek olması kaliteli bal üretiminde etkili oluyor. Sezon bittiği için artık arılarımızı kışa hazırlayacağız. Çünkü ırkı bozulmasın diye çama gitmiyoruz. Yılda tek sefer bal alıyoruz ve o da yayla balı oluyor." (Ömer Adıgüzel - İLKHA)