• DOLAR 32.585
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2428.8
  • ...
Özel araçta sigara içmek hangi ülkelerde yasak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Dumansız Araç Uygulaması" kapsamında, Emniyet ve jandarma yurt genelinde 5 bin 63 sürücüye sigara kullanımı kabahatinden 135 TL'lik idari para cezası kesti.

Bu yıl ilk kez yapılan uygulamaya, 37 bin 65 personel katıldı. Denetimlerde, 169 dedektör köpek de kullanıldı. Araçlarda tütün kullanımı denetimi yapmak, aranan şüphelileri yakalamak ve suç unsurlarını ele geçirmek amacıyla yapılan uygulama kapsamında, 150 bin 381 araç kontrol edildi.

Erdoğan araçlarda sigara yasağını açıklamıştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’dan New York’a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunmuştu. Otomobillerde sigara içilmesine değinen Erdoğan, "Yazılı kayda girmek suretiyle artık araçlarda şoför de sigara içemeyecek. Arkada oturan vatandaşlar da sigara içemeyecek" diye konuşmuştu.

Nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu belirten Erdoğan bu konuda da yeni düzenlemelerin getirileceğini duyurmuştu. Erdoğan, elektronik sigaraların ülkeye girişinin de yasaklanacağını belirtmişti.

Türkiye'de özel araçlardaki sigara yasağı yeni mi?
2013 yılında 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan değişiklikle özel araçların sürücü koltuklarında da sigara içilmesine yasak getirilmişti. Ancak yasanın uygulanmadığına dair eleştiriler geliyordu.

Yasada, "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez" ifadesi yer alıyor.

1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle sadece sürücülerin değil, özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Polis, şimdilik sadece sigara kullanan sürücülere ceza veriyor, yolcuları ise 1 Ekim'e kadar uyarıyor.

Hangi ülkelerde özel araçlarda sigara kullanmak yasak?
Araçlarda sigara kullanımını yasaklayan ülkelerin çoğunda, çocukların sigara dumanına maruz kalmalarını önlemek istedikleri görülüyor.

Fransa
Mayıs 2016'dan bu yana araçta 18 yaşından küçük birinin bulunduğu araçta ne şoför ne yolcular sigara içemiyor. Kuralı ihlal edenlere 68 euroluk para cezasına çarptırılabilir.

Fransa'da sürücülerin sigara kullanmalarına müsaade edilse de herhangi bir kural ihlali yapmaları halinde sigara için ayriyeten 35 euro para cezası kesilebilir.

ABD
Bazı eyaletlerde çocukların bulunduğu otomobillerde yaşlarına göre sigara içme yasağı bulunuyor;

Kaliforniya, Mississippi: 18 yaş

Maine, Oregon: 16 yaş

Utah: 15 yaş

Arkansas: 14 yaş

Louisiana, Porto Riko: 13 yaş

Vermont, Virginia: 8 yaş

Hawaii, Indiana, New Jersey, New York ve Alabama eyaletlerinde belirli bölge ve şehirlerde de yasaklandı.

Kanada
ABD'de olduğu gibi eyaletlere göre çocukların bulunduğu araçlarda sigara kullanmak yasak:

Alberta, Britanya Kolumbiyası, Newfoundland, Labrador, Manitoba, Ontario, New Brunswick, Prens Edward Adası, Saskatchewan ve Yukon'da 16 yaşından küçüklerin bulunduğu araçlarda sigara içmek şu an yasak.

Yeni İskoçya'da ise, 19 yaşından küçüklerin bulunduğu araçlarda sigara içmek yasaklandı.

Güney Afrika
12 yaşından küçüklerin yanında özel araçlarda sigara kullanılması yasak.

Avustralya
Avustralya birçok eyalette 16, 17 ve 18 yaşından küçük olanların yanında sigara kullanmanın cezası var.

Arap Emirlikleri
Eyaletlerde farklı uygulamalar olsa da 2010'dan beri federal bir yasaya göre, 12 yaşından küçük çocukların bulunduğu araçlarda sigara içenlere para cezası uygulanıyor.

Bahreyn
13 Nisan 2009 tarihinden bu yana, çocukların bulunduğu araçlarda sigara içmek yasak.

Yasaklamayı düşünen ülkeler
İngiltere, Finlandiya, İrlanda, Almanya, İsrail, Hollanda, Yeni Zelanda ve Tayvan gibi ülkelerde henüz yasak olmasa da reşit olmayan çocukların yanında sigara kullanımın yasaklanması tartışılıyor.

kaynak: euronews

Bu haberler de ilginizi çekebilir