• DOLAR 32.602
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2501.223
  • ...

Gaziantep'te, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından "Irak İhracatında Yaşanan Sorunlar" konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda, son dönemlerde Türkiye ve özellikle de Güneydoğu Anadolu bölgesinden Irak'a gerçekleştirilen ihracatta yaşanan sıkıntılar ele alındı. Toplantı, Iraklı yetkililerin yanı sıra kenten Irak'a ihracat yapan firma temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İki ülke arasında ihracatla ilgili sorunların karşılıklı görüşüldüğü toplantıyı değerlendiren Irak Ankara Büyükelçisi Hassan Al-Janabi,  son dönemlerde iki ülkenin ticaret alanında sorunları bulunduğunu ancak Irak'ın Türkiye ile ticaretinin çok kötü bir durumda olmadığını söyledi.

"Türkiye firmalarının Irak'taki ticari gücünü destekliyoruz"

Ankara ve Mersin'den sonra 3'üncü ziyaretlerini Gaziantep'e yaptıklarını belirten Al-Janabi, "Sorunlar var ama Türkiye ile ticaretimizde durumların çok kötü olduğunu düşünmüyorum. Belirtilen sorunlar çözülünce ticaret hacmi ve ilişkileri daha da artacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanımızın görüşmeleri oldu, bunları olumlu buluyorum. Mersin ve Gaziantep illerinde Iraklı iş insanlarının faaliyet göstermesi de karşılıklı ilişkilerin olumlu olmasına katkı sağlamaktadır. İkili ticari ilişkiler sadece Türkiye'nin yaptığı ihracatla sınırlı kalmamalıdır. Kaldı ki Türkiye malları Irak'ta kabul görmüştür. Benim görüşüm; Türkiye malları, Irak pazarının her alanını tutmuş durumdadır. Biz bunun karşısında değiliz, Türkiye firmalarının Irak'taki ticari gücünü destekliyoruz. Türkiye iş adamlarının Irak'a yatırım yapması ve Irak sanayisinin gelişmesine katkı sağlamalarını istiyoruz." dedi.

Irak'ın, Türkiye'den beklentileri hakkında da bilgiler veren Al-Janabi toplantıya katılan ihracatçıların sorunlarını dinleyerek, çözümü yolunda gerekli girişimlerde bulunacağını belirtti.

"Irak en önemli ticari partnerlerimizden biri"

Gaziantep'in, tüm dünya coğrafyasına 8 aylık süreçte yaklaşık 4,8 milyar dolar ihracat yapan bir şehir olduğunu ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül ise şunları söyledi:

"Gaziantep dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ihracat yapıyor. Komşu ülkemiz, dost ülkemiz, ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerimizin yüksek olduğu Irak en önemli ticari partnerlerimizden biri. Son yıllarda Irak'a yapılan ihracatla ilgili yaşanan sorunların masaya yatırılması, karşılıklı görüş alış verişinde bulunulması, sorunlara çözüm üretilmesi için düzenlenen bu toplantının faydalı geçtiğine inanıyorum. İhracatçılarımız Irak Büyükelçisi Hasan Al-Janabi ile Irak Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman Hamad Al Canabi'ye yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattılar. Onların da bizden bazı talepleri var. Bizler de onların özellikle buradaki iş adamlarıyla, sağlık hizmetleri almak için gelen Iraklı vatandaşlar ve burada okuyan Iraklı öğrencilerle ilgili taleplerini değerlendirerek durumlarının iyileştirilmesi için çalışacağız. İki ülke arasındaki ilişkilerin her konuda gelişmesi çok önemli."

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci de Irak'ın Türkiye için önemli olduğu kadar, Türkiye'nin de Irak için o kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Irak ihracatında yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantının olumlu sonuçlar vermesini dileyen Kileci, Irak'a ihracat yapan firma temsilcilerinin yaşadıkları sorunları Irak Ankara Büyükelçisi Hasan al-Janabi'ye anlatarak sorunların en kısa zamanda çözülmesini istediklerini belirtti.

"Irak Türkiye için ne kadar önemliyse, Türkiye'de Irak için en az o kadar önemli"

Kileci, "Sorunları içeren bir rapor Sayın Büyükelçiye iletildi. Bundan sonraki süreçte raporla ilgili Irak Büyükelçiliğinin bize dönüşlerini bekleyeceğiz. Ancak unutulmamalıdır ki Türkiye için Irak ne kadar önemliyse, Türkiye de Irak için en az o kadar önemlidir. 5-6 yıl önce Irak'a 12 milyar dolar ihracat yapıyorduk. Bugün bu rakam 7 milyar dolarlara düştü. Ama bizlerin toplam ihracat rakamında bir düşüş olmadı, aksine artış yaşanıyor. İhracatçılar olarak bizler ürün çeşitliliği gibi pazar çeşitliliğinin de sürdürülebilir ihracat için önemini biliyor, ihracattaki yol haritamızı buna göre belirliyoruz. Pazar çeşitliliğimizi arttırmak için de yeni pazar arayışlarımızı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

Önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bir heyetin de Bağdat'a ziyarette bulunacağını düşündüklerini belirten Kileci, iki ülke arasındaki bu sorunların çözümü için bu ziyareti önemsediklerini de sözlerine ekledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemli bir tarihsel altyapıya sahip olduğunu belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)