• DOLAR 32.314
  • EURO 35.084
  • ALTIN 2279.545
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Altın fiyatlarındaki artış her geçen gün daha da artarak devam ediyor. Her geçen gün yükselen altın fiyatları, yatırımcısına kazandırmaya devam ederken bu durum kuyumcuların zor günler yaşamasına ve altın alacak vatandaşların altın alamamasına neden oluyor.

Altında yaşanan bu artışın kuyumcu esnafı başta olmak üzere özellikle düğün yapacak vatandaşları ve altın sektörü ile uğraşan birçok esnafı ciddi anlamda olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gaziantep'teki kuyumcular, yaşanan sürecin bir an önce düzelmesini istediklerini belirtti.

Düğün sezonunda bekledikleri hareketliliğin yaşanmadığını ifade eden kuyumcular, geçen yıllara göre altın satışlarının çok düşük olduğunu, altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayı son yıllarda düğün sezonlarından umduklarını bulamadıklarını ve bu sezon kuyumcuların hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.

Altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşların özellikle evlenecek gençlerin altın alamadığına dikkat çeken Abdulkadir Küçük, altın fiyatlarındaki yükselişin kendilerini büyük bir oranda etkilediğini ve vatandaşların altın alamaz hale geldiğini ifade etti.

"Düğün yapanlar 3 bilezik alacağına 2 bilezik alıyorlar"

Altın fiyatlarının yerinde durmadığını belirten Küçük, "Altın fiyatlarının yerinde durmaması kuyumcu esnafını etkiliyor. Altın sabit bir fiyatta olsa müşteriler de rahat edecekler. Altın fiyatları sabit olmadığı için müşteriler tedirgin oluyor. Altın fiyatlarının çok yüksek olması satışlarımızı düşürüyor. Şu an has altın 279 TL civarında seyrediyor. Altının yüksek olması tüm kuyumcu esnafını olumsuz etkiliyor. Altın fiyatları yüksek olunca satışlar az oluyor. Düğün yapanlar 3 bilezik alacağına 2 bilezik alıyorlar. Daha önceleri 6-8 çift bilezik satardık. Şimdi altın fiyatı yüksek olduğundan dolayı alım gücü bayağı düştü. Şu an düğün yapanlar sadece 2-3 tane bilezik alabiliyorlar. Bundan dolayı kuyumcu esnafı gerçekten çok sıkıntı yaşıyor." dedi.

"Bu sezon tüm kuyumcular bir hayal kırıklığına uğradılar"

Altın fiyatlarında sürekli bir artışın yaşandığını aktaran Küçük, "Altının trendi her zaman için yukarıya doğrudur. Yatırımcılar her düşüşü fırsat olarak değerlendirebilirler. Altın hiçbir zaman için değerini kaybetmez. Altın sürekli yükseliştedir. Çünkü uluslararası piyasalarda tüm dünya kâğıt para değil de altına yatırım yapıyorlar. Altına rağbet tüm dünyada arttı. Bundan dolayı altının seyrinin daha yukarıya doğru gideceğini tahmin ediyoruz. Bu yılki düğün sezonu geçen senelere göre çok daha kötü. Yani beklentilerimizin çok daha altında kaldı. İnşallah bundan sonraki seneler daha iyi olur. Bundan önceki senelerde de altın yükselmişti ama bu kadar iş durgunluğu yoktu. Bu sezon tüm kuyumcular bir hayal kırıklığına uğradılar." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde altının ons fiyatının yükselmesi nedeniyle fiyat artışlarının olduğunu söyleyen Hasan Elmas da sürekli artan altın fiyatlarının hem vatandaşı hem de kuyumcu esnafını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

"Vatandaş mecbur kalmadıkça altın almıyor"

Elmas, "Altın ons fiyatı, dolar ve döviz karşısında TL ve emtia olarak çok büyük bir yükselişte. Şu anda tüm hisse senedi, borsalar ve dövize karşı en çok değer kazandıran altın oldu. Maalesef altında ciddi yükseliş yaşanıyor. Her geçen sene diğer seneyi aratıyor. Her çeşit ürün var, aslında müşteri de var. Bir tek alım gücü yok. İnsanların cebinde para yok. Şu anda ekonomik sıkıntı nedeniyle tüketim sıkıntısı var. Bundan dolayı mustaribiz ve maalesef eski günlerimizi arıyoruz. Altının fiyatı sorun değil, yeter ki alım gücü olsun. Bir şeyin fiyatı yükseldikçe daha kıymetli oluyor. Biz, bunu geçtiğimiz yıllarda yaşadık. Altın fiyatının yükselmesinde daha çok talep oluştu. Fiyatlar önemli değil, yeter ki ülkemizde refah olsun, ekonomi seviye yükselsin. Şu an çeyrek altın 460 TL, yarım altın 920 TL, Cumhuriyet altını bin 840 TL ve bilezik satış fiyatı 270 TL." şeklinde konuştu.

"Altın piyasasını etkileyen en önemli bölge Ortadoğu'dur"

Türkiye'de altın fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesinin ana nedeninin, Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıkların ve politik krizlerin etkileri olduğuna dikkat çeken İbrahim Kocaardıç ise şunları söyledi:

"Bu sezon fena geçmedi ama altın fiyatlarının aşırı yükselmesi, ya da düşmesi piyasayı maalesef çok olumsuz etkiliyor. Altın fiyatları coğrafyamızdaki şartlardan dolayı yükseliyor. Suriye, Irak ve savaşın olduğu ülkelerden dolayı altın tüm dünyada yükseliş gösteriyor. Bundan sonraki süreçte altının daha da yükselmesi bekleniyor. Tabi yine de piyasaların durumuna ve coğrafyamızdaki savaşların bitmesine bağlıdır. Altın fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı satışlarımız da düşüşte. Altın fiyatının düşük olması bizim için daha iyidir. Çünkü bir hareketlilik oluyor. İnsanların alım gücü yükseliyor. Şu anda vatandaşların alım gücü yoktur. Bir gram altın 270 TL olmuş. Dolayısıyla insanlar altın alamıyor. Alım gücü düştüğünden dolayı daha önce 10 tane bilezik alan vatandaş şu an 5 tane bilezik alıyor ya da daha düşük gramajda olan altınları alıyor. Daha önce düğünlerde bir bileziği takı olarak takanlar, şu anda yarım ve çeyrek altın atıyor. Altının yüksek olmasının tabi ki satışlarımıza çok etkisi var. Yatırım için altın alan var ama ihtiyaç için, ihtiyaç olmadıkça altın alınmıyor."

2011 yılından bu yana altın fiyatlarında yüzde 10-12 oranında bir artış olduğunu belirten Yasir Mithat Alkurt da son dönemde altına olan talebin ve rağbetin düştüğünü belirterek, altın fiyatlarındaki artışın vatandaşı da kuyumcuyu da olumsuz etkilediğini söyledi.

"Altın fiyatının yüksek olması satışımızı olumsuz etkiler"

Alkurt, "Her üründe fiyat düşüklüğü, o ürünün pazarlanması için iyidir. Fiyat yüksek olursa işler durur, iş durunca sürüm durur, sürüm durunca da dolayısıyla bizim satışlarımız da duruyor. Bu defa keseden yemeye başlarız. Altın fiyatının yüksek olması bizim işimizi olumsuz etkiler. Fiyat düşük olup sürümün olması lazım. Şu an dünya çapındaki siyasi karışıklıklardan kaynaklı altın yükseldi. Ülkemizi zor duruma sokma çalışmalarından dolayı, hem ülkemiz içerisindeki etkenlerden hem de dünya çapındaki gergin siyaset etkenlerinden dolayı altın fiyatlarında yükselme var." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız