• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...

Hacı Ömer Sabancı Holding (SA) çatısı altındaki şirketlerden Enerjisa Enerji’nin (ENJSA) CEO’su Ziya Erdem, İngiltere'nin başkenti Londra'da FT tarafından düzenlenen "Dijital Enerji Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, "Yağmurlar bu yıl sağlam yağdı, Türkiye 8,5 milyar lira enerji tasarrufu yaptı." dedi.

Erdem, "Bu yıl barajlarımız adına sağlam yağışlar oldu. Halen yeraltı sularından barajlar dolmaya devam ediyor, hidro-elektrik santralları yaz boyu çok iyi çalıştı. Ağustos ayında bile barajların doluluk oranı yüzde 65. Bu muaazzam bir rakam, uzun zamandır yaşanmıyordu. Bu yıl dövize bağımlı doğalgaz santralları neredeyse hiç çalışmadı. Bu sayede Türkiye yaklaşık 1.5 milyar dolarlık (8,5 milyar lira) tasarruf sağladı." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de enerji sektörüne son 15 yılda 107 milyar dolarlık yatırım yapıldı" diyen Erdem, "Sektörün 47 milyar dolar borcu var. Bunun çoğunluğu da üretim kaynaklı borçlar. Stres altında olan rakam ise 11-12 milyar dolar civarında. Geri kalan büyük bölüm ise çevrilebilir nitelikte borçlar. Enerjide yapılan işten zarar etmezsiniz, bu konuda devlet sistemi çok iyi kurdu ama çatı şirketlerin halen borç sıkıntısı var." şeklinde konuştu. (İLKHA)