• DOLAR 32.339
  • EURO 35.207
  • ALTIN 2246.682
  • ...
Tarhan: Ölüm ve hastalık düşmanımız değil hayatımızın öğretmenleridir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dördüncü kez yakalandığı kanser sonrası hayatını kaybeden Neslican Tay ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Ölüm bilincine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, "Neslican Tay kızımız çok çile çekti ama ümidini kaybetmedi. Ölümle yüzleşebilseydi, ölüm bilincine sahip olsaydı, seküler dünyanın dünyasallaşma rüzgarına kapılmasaydı, dinlerin hayata anlam katma ve teselli gücünden faydalanabilseydi hastalığı düşman gibi görmezdi diye düşündüm." dedi.

Mindfulness'ın bir bilinçli farkındalık tekniği olduğunu dile getiren Tarhan, bu tekniğin stresten kaçmak yerine yüzleşerek yönetmeyi, deneyimden kaçmak yerine ders çıkarmayı, gözlemlemeyi ve "şimdi burada" diyebilmeyi öğrettiğini ifade etti.

Paylaşımlarına gelen tepkilere ilişkin açıklamada bulunan Tarhan, "Neslican Tay kızımızın acısı herkesi etkilemişti. Bu vesile ile 'hastalığı düşman değil bir eğitmen gibi görme' bakışı sağlamak istemiştim ölüm bilinci herkese lazım, ancak önyargılılara dokunmuşum." şeklinde belirtti.

"10 yıl önce rahmetli eşimi kanserin dördüncü nüksünde kaybettim"

Tarhan, "İyiniyetli eleştirilere: 10 yıl önce rahmetli eşimi kanserin dördüncü nüksünde kaybetmiş ve o tarihten beri onu unutamamış biri olarak empati yapamadığımı söyleyemezsiniz. Ölüm bilinci geliştirerek mindfulness tekniği ile rahatlamayı başarmıştım bunu paylaşmalıydım." dedi.

"İnsan psişik bir varlıktır ve ölüm son değildir"

"Neslican Tay Rabbine kavuştu, ruhu şad olsun." diyen Tarhan, şöyle devam etti:

"Ölüm ve hastalık bizim düşmanımız değil hayatımızın öğretmenleridir.' Yüksek bir güce inanmanın hayata anlam katma ve teselli etme gücünü yazmamı laiklikle ve bilimdışılık ile tanımlayanlara şunları söylerim; İnsan psişik bir varlıktır ve ölüm son değildir, Modern psikiyatrinin kurucularından Carl Gustav Jung ne diyor? İnanıyorum o halde varım, Neuro Quantology böyle diyor, inanç bilimsel bir alandır, sevdiklerimize dua edelim."

"Ölüm ve hastalık sel gibidir"

Genç ölümlerin insanı çok etkilediğini kaydeden Tarhan, "Ölüm ve hastalık sel gibidir. Mücadele ederseniz kaybedersiniz ve yüzünüz gülerken içinizde fırtına vardır. Bir kayığa binip ustaca yönetirseniz sizi sahile çıkarır." diye belirtti.

"Allah'a inanıyoruz ama güvenmiyoruz"

Hastalık hakkında açıklamada bulunan Tarhan, "Allah'a inanıyoruz ama güvenmiyoruz, eskiden putlara tapılırdı şimdi sebeplere yani doğa yasalarına. Şifayı hastalıkları yaratan verir, doktor ilaç sebeptir, sebeplere başvurmak zaruridir çünkü şifaya vesiledir. İnsanı öldüren kurşun değil ateş edendir, kurşun sebeptir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir