• DOLAR 32.578
  • EURO 35.037
  • ALTIN 2426.092
  • ...
Zazaca Ayrı Bir Dil Olarak Kabul Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - 12.12.2012 Dünya Bingöllüler Münasebetiyle bir dizi açılışlarda bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet ile birlikte Bingöl Üniversitesinde Selahaddin-i Eyyubi isimli bir kütüphane açılışı gerçekleştirdi. Kütüphane açılışının ardından Bingöl Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans salonunda "Bingöl" konulu bir konferans verildi.

Konferansa Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş`ın yanı sıra milletvekilleri, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını gerçekleştiren Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ergünöz Akçora, Bingöl`ün coğrafi yapısını anlatarak bir slayt gösterisi sundu.

Darbeci Yasalara En Çok Hayır Oyu Veren Şehir Bingöl
Konferansta bir konuşma yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bingöl ise Bingöl`ün siyasi geçmişinden günümüze kadar gelen siyasal anlayışın analizini yaptı. Bingöl konuşmasında, "Darbeci yasalara en çok hayır oyu veren Bingöl ve Bingöllüler olmuştur" dedi.

Bingöl`ün konuşmasının ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Bingöl`ün ve ülkenin ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl`de Seçmeli Derslerden En Çok Kuran-ı Kerim Dersi Seçildi
Konferansta bir konuşma gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullaşma oranı ile ilgili istatistiksel bilgiler verdi. Seçmeli derslerde Bingöl`de öğrencilerin en fazla Kuran-ı Kerim dersini seçtiğini ifade eden Bakan Dinçer, "Bingöl`de ortaokullar ve liselerde 21 seçimlik dersin 15 tanesi çocuklarımız tarafından talep edildi ve açıldı. En çok Kuran-ı Kerim dersi seçildi. Bingöl`de 3 bin 179 çocuğumuz Kuran-ı Kerim dersi seçti. 2 bin 519 çocuğumuz Siyer-i Nebi dersini seçti" dedi.

Zazaca`yı Ayrı Bir Dil Olarak Kitaba Koyacağız
Önümüzdeki yıldan itibaren Zazaca`nın eğitim kitaplarında Kürtçe`nin bir lehçesi olduğu yerine ayrı bir dil olarak yer alacağını belirten Bakan Dinçer, "Biz bu yıl Zazaca ile ilgili eğitimi açarken Kürtçe`nin bir versiyonu gibi düşünmüştük. Daha doğrusu kitabı hazırlayanlar öyle düşünmüşlerdi ve biz onların uzmanlığına güvenmiştik. Ama önümüzdeki yıldan itibaren ders kitaplarımızı yazarken Kürtçe`nin bir başka versiyonu veya lehçesi gibi değil Zazaca`yı ayrı bir dil olarak sizlere sunacağız" şeklinde konuştu.

Zazaca Yüksek Lisans Öğrencilerinin Durumu
Zazaca Yüksek Lisans eğitimi alan öğrencilerin durumları ile ilgili de bilgi veren Bakan Dinçer, "Zazaca şuanda yeni bir öğretmenlik alanı olarak henüz tanımlanmadı. Öğrencilerin seçme oranına göre onu da ayrı bir dal olarak ileride tanımlayacağız. Hangi alanda öğretmen olmayı hak etmişseniz biz önümüzdeki Ağustos ayında öğretmen alırken siz o alanın öğretmeni olarak bize müracaat ediniz. Ama size ek olarak Zazaca dersleri verme yetkisi de vereceğiz. Bulunduğunuz okullarda kendi alan dersinizi öğretirken aynı zamanda Zazaca`yı da öğretebileceğiniz bir fırsat oluşacak" dedi.
(Emrullah Araz, Nihat Kanat, Salih Torak-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir