• DOLAR 32.376
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.854
  • ...
Zalimin tahtı sallanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Mısır’da darbeden sonra ilk kez halk, diktatöre karşı sokağa çıktı. Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin çağrısı sonrası sokağa çıkan halk, yıllardır ülkenin kaynaklarını, etrafındaki bir avuç yöneticiyle birlikte tüketen ve muhaliflerine her türlü zulmü reva gören Sisi’ye büyük tepki gösterdi. Başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda toplanan yüzlerce Mısırlı, "Özgürlük, adalet, git artık Sisi, tek halk tek ordu, artık yeter Sisi!" sloganlarıyla cunta rejimi ve başındaki diktatör Sisi'yi protesto etti.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre binlerce insan, 25 Ocak Mısır devriminin simgesi haline gelen başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’na girerek cunta rejiminin aleyhinde slogan attı. Polisin müdahalesinin ardından Tahrir Meydanı’na çıkan caddelere dağılan eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, göz yaşartıcı bomba kullanarak birçok eylemciyi gözaltına aldı.

DİĞER KENTLERDE DE SİSİ’YE TEPKİ VARDI

Mısır halkının Sisi’ye tepkisi başkent Kahire’yle sınırlı kalmadı. İskenderiye, Şarkiyye, Dumyat ve Suveyş kentlerinde de Ehli ve Zemalik futbol takımları arasında oynanan süper kupa maçının ardından darbeci Sisi karşıtı eylemler yapıldı.

Ülke dışından yayın yapan muhalif televizyon kanalları ve sosyal medyada yüzlerce gösteri görüntüsü yayımlandı. Eylemcilerin 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrildiği 25 Ocak Devrimi esnasında kullandığı defol anlamına gelen “İrhal” şeklinde sloganlar attığı duyuldu.

İHVAN’DAN GÖSTERİLERE DESTEK

Mısır’daki cunta rejiminin en büyük muhalif grubunu oluşturan Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatı da eylemcileri destekleyen bir bildiri yayımladı.

İhvan’ın resmi internet sitesinden yayımlanan bildiride, Cuma akşamı başlayan cunta yönetimi karşıtı kitlesel protestolar takdir edilerek askeri yönetimi devirmeye çalışan ve devrimi yeniden canlandıran gösterilere destek verildiği kaydedildi.

İhvan tarafından yapılan açıklamada, Mısır'daki çatışmanın askeri hükümet ile yolsuzluk ve zulmü tolere edemeyip, dürüst, ulusal ve medeni bir yönetimi arzulayan halk arasında olduğu dile getirildi.

Açıklamada ayrıca, oluşan milli atmosferin bozulmaması adına gösteriler sırasında hiç kimsenin bir parti veya oluşumun sloganını kullanmaması çağrısında bulunuldu.

Protestoların sonucunun ne olursa olsun, devrim sürecinde çok önemli bir adım olduğunu kaydeden İhvan, hareket olarak her zaman Mısır halkının seçimlerini ve yönelimlerini destekleyeceğini ve hak ve özgürlükleri uğruna mücadele içerisinde olacağını bildirdi.

SOSYAL MEDYADA DA DESTEK BÜYÜK

Sisi karşıtı gösterilere sosyal medyadan da yoğun ilgi vardı. Twitter hesaplarında "Tahrir Meydanı" etiketi en çok dolaşan etiket haline gelirken, kullanıcılar söz konusu etiket aracılığıyla Sisi’ye tepkilerini dile getirdi.

Türkiye halkı da sosyal medya üzerinden Mısır halkına destek verdi. Sosyal medya kullanıcıları Sisi’nin gitmesi için temennide bulunurken, çıkarıldığı mahkemede şüpheli bir şekilde vefat eden Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de uzun süre sosyal medyada Türkiye gündeminde kaldı.

SİSİ YÖNETİMİNDEKİ YOLSUZLUK ORDUYU DA RAHATSIZ ETTİ

Resmi kaynaklara göre Sisi’nin 2013 yılında darbe yaparak yönetime el koymasının ardından Mısır’da ekonomik sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yönetimde büyük yolsuzluklar yaşanırken halkın içinde ise yoksulluk ciddi boyutlara ulaşmış durumda. İstatistiklere göre Mısır halkının her 3’ünden 1’i yoksul.

Arap medyasından edinilen bilgilere göre, Muhammed Ali’nin, Sisi ve çevresinin yaptığı yolsuzluklarla ilgili sızdırdığı bilgilerden, darbeyi gerçekleştiren ordunun dahi haberi yok. Bu yüzden ordunun içerisinde azımsanamayacak bir grubun Sisi’den rahatsız olduğu bildiriliyor. Her ne kadar şu an için söylenti olsa da bazı kesimler, Sisi’nin her an ‘bir şekilde’ yönetimden gönderebileceğini yazıyor.

MUHALİFLERE GÖZ AÇTIRMIYOR

Mısır’daki cunta rejimi sadece ekonomide kötü bir karne sergilemiyor. Sisi’nin başında bulunduğu yönetim aynı zamanda muhaliflere de zor günler yaşatıyor.

2013’teki darbenin ardından her türlü muhalefete ve gösteriye müdahale eden rejim, başta gazeteci, siyasetçi, aktivist olmak üzere kendisine muhalif on binlerce insanı zindanlarda tutuyor. Cunta mahkemeleri şu ana kadar onlarca muhalife idam cezası verirken muhalefetin öncü isimlerinin şüpheli ölümleri de rejime mal edildi.

Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 17 Haziran’da çıkarıldığı mahkeme salonunda vefat etti. Mursi’nin vefatının ardından 5 Eylül’de de oğlu Abdullah, kalp krizi geçirmiş ve hakkın rahmetine kavuşmuştu.

TRUMP’IN “FAVORİ DİKTATÖRÜ”

İçeride muhaliflerine kan kusturan Sisi, ABD yöneticileri karşısında ise oldukça korkak bir görüntü veriyor. Mısır firavununun daha önce ABD’ye yaptığı ziyaretlerde ABD Başkanı Donald Trump karşısındaki çekingen tavırları halkın tepkisini toplamıştı.

ABD Başkanı Trump da kendisine karşı bu derece mütevazı olan Sisi’ye hakkını verdi. Trump'ın Fransa'da düzenlenen G-7 Zirvesi sırasında, Mısır'ın gayri meşru başkanı Abdülfettah es-Sisi için "Favori diktatörüm" dediği ortaya çıktı.

Wall Street Journal gazetesinin ABD'li ve Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Trump, Sisi'yi beklerken herkesin duyacağı şekilde "Benim favori diktatörüm nerede?" diye bağırdı. Trump'ın bu sözlerini toplantı odasındaki Mısırlı yetkililerin duyduğu ancak tepki veren kimsenin çıkmadığı belirtildi.

CUNTA MEDYASI: VİDEOLAR ESKİ

Mısır’da yayın yapan bazı gazetelerin internet siteleri ve yönetim yanlısı sosyal medya kullanıcıları “videoların bazılarının eski bazılarının da sahte” olduğunu ileri sürdü.

Mısır yönetimine yakınlığıyla bilinen El-Yevm es-Sabi gazetesi muhalif televizyon kanallarında yayınlanan ve sosyal medyada paylaşılan vidolardaki görüntülerin çarpıtıldığını, görüntülerin süper kupayı 3-2 kazanan “Ehli” futbol takımı taraftarlarının sevinç gösterileri olduğunu yazdı.

GÖSTERİ ÇAĞRISI MISIRLI MÜTEAHHİTTEN GELDİ

Mısırlı müteahhit Muhammed Ali’nin iki hafta önce sosyal medya üzerinden Sisi’nin yolsuzlukları hakkında yayımladığı videolar, kısa sürede yayılmış ve Mısır halkında karşılık bulmuştu.

Sisi ve çevresindekilerle uzun süre çalışan ve yönetimdeki yolsuzlukları çok iyi bilen Ali, darbeci Sisi’ye tepki göstermesi için halkı sokağa çağırmıştı. Ali, Mısır diktatörünün kendisine zarar vermesini önlemek için bir süredir İspanya’da bulunuyor.

Ali’nin sosyal medyada “Sisi bu kadar yeter” adında açtığı ve kısa sürede milyonları bulan hashtagı da Twitter tarafından kapatılmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir