• DOLAR 32.571
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2437.781
  • ...
TEKNOFEST’ten yurt dışındaki bilim adamlarımıza çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı, dört yıl aradan sonra TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirildi. Kurultaya yurt dışından ve Türkiye’den bilim insanları katıldı. Kurultayın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, akademik çalışmalarını yurt dışında sürdüren bilim insanlarına çağrıda bulunarak, “Güçlü ve büyük Türkiye idealinin vazgeçilmez bir parçası olun. “ dedi. TÜBİTAK’ın Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nın yoğun ilgiyle karşılandığını ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, programa önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini kaydetti. TÜBİTAK ile TÜBA’nın ortaklaşa düzenlediği kurultayın açılışında bilim insanlarına seslenen Varank’ın konuşmasından bazı başlıklar şöyle oldu:

SIRADA NİTELİK VAR

“Ar-Ge ekosistemimizi geliştirmek için, 17 senede büyük yatırımlar yaptık. 200’ü aşkın üniversite, bin 200’e yakın Ar-Ge merkezi, 300’ü aşan Tasarım Merkezi, seksenin üzerinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacıyla güçlü bir altyapıya sahibiz. Bundan sonraki hedefimiz, işin nitelik boyutunu çok daha ileri noktalara taşımak. Ekonomideki yeni başarı hikâyesini katma değerli üretimle yazıp; hep övündüğümüz genç ve dinamik nüfusumuzla küresel ekonomide hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz.”

BEKLENENİN ÖTESİNDE İLGİ

“Tıpkı sizler gibi, yurt dışında çalışıp; temel ve beşeri bilimlerde ülkemizin adını yücelten pek çok akademisyenimiz var. Biriktirdiğiniz engin tecrübeleri bir şekilde ülkemize de aktarmanızı, somut projelere dökmenizi bekliyoruz. Bunun yanı sıra, ülkemizi üstün nitelikli yerli ve yabancı yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi yapmayı hedefledik. Bu sene ilk defa, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programını uygulamaya başladık. Beklediğimizin ötesinde bir ilgiyle karşılaştık. 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacı bu programdan faydalanacak. Bugün buradan açıklıyorum. Yoğun ilgiyle karşılaştığımız Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.”

BU YOLU BİRLİKTE YÜRÜYELİM

“Sizler, bilim diasporamızın elçilerisiniz. Her birinizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bilgi, deneyim ve gözlemleriniz bizler için hazine niteliğinde. Biz bu hazinenin, ülkemizde de katma değere, üretime ve istihdama dönüşmesini arzuluyoruz. Ülkemizdeki araştırmacılarla aranızda, güçlü, organik ve sürekli bir bağ kurarak, Milli Teknoloji Hamlesi’ni hep birlikte başarmak istiyoruz. Bu topraklardan filizlenerek çıkan siz değerli araştırmacılarımızın, tecrübelerinden faydalanmak için her türlü desteği vermeye hazırız. Size bir telefon kadar yakınız. Gelin, Güçlü ve Büyük Türkiye idealinin vazgeçilmez bir parçası olun. Bulunduğunuz okullar ya da araştırma merkezleriyle, ülkemizdeki merkezleri eşleştirin. Yaşadığınız ülkelerdeki en iyi uygulama örneklerini bizlerle paylaşın, politikalarımızı çeşitlendirmemize katkıda bulunun. Bu yolu, hep birlikte yürüyelim.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir