• DOLAR 32.314
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2278.473
  • ...
Deyrizor'da gerginlik tırmanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerel kaynaklara göre, geçen hafta rejim yanlısı grupların Fırat Nehri'nin doğusuna yönelik operasyon talepleriyle ilgili açıklamaları nedeniyle başlayan gerginlik, YPG/PKK öncülüğündeki SDG'nin çağrısıyla sokak gösterilerine dönüştü.

Kaynaklar, YPG/PKK ve sahadaki destekçisi ABD'nin, Esed rejimi ve İran destekli yabancı grupların Fırat Nehri'nin kuzeyindeki Salhiye, Hüseyniye, Marra, Hatla, Şebni, Mazlum ve Kaşham yerleşimlerinden çekilmesini istediğini ifade diyor.

Rejim kontrolündeki söz konusu bu yerleşimler, Deyrizor'da rejim ve YPG/PKK işgalindeki alanları birbirinden ayırıyor.

Karşılıklı açıklamalar

İran destekli gruplardan Liva El Bakr komutanlarından Fadi Ufeys'in Rus askeri yetkililer ile görüştüğü sırada Fırat'ın doğusuna saldırı planlarına yönelik sözleriyle başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla tırmanmıştı.

Bakkara aşireti üyesi Ufeys, Esed rejiminin YPG/PKK'yı "ayrılıkçı" bir örgüt olarak tanımlamasından sonra yayınlanan bir videoda, YPG’nin elindeki tüm alanları ele geçireceklerini söylemişti.

Ufeys, Rus askeri yetkililerle görüşme esnasında çekilen videoda, Fırat'ın doğusuna operasyon talep etmiş, ayrıca başta Bakkara aşireti olmak üzere tüm aşiretlerin Esed rejimini desteklediğini iddia etmişti.

Ufeys'in açıklamalarından sonra SDG/PYD’ye bağlı Deyrizor askeri meclisi bir açıklama yayınlayarak, Ufeys'in, Bakkara aşiretini temsil etmediğini ve bölgelerini her türlü saldırıya karşı koruyacaklarını duyurdu.

Karşılıklı açıklamaların ardından, YPG/PKK, başta Esed rejimi kontrolündeki alanlarla geçiş noktasının bulunduğu Salhiye ve diğer yerleşimlerde gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Salhiye'de gösteriler

Rejim ve destekçileriyle YPG/PKK arasındaki gerginlik, örgütün halkı gösterilere davet etmesiyle sokaklara yansıdı.

SDG’nin kontrolündeki yerlerde ve  Salhiye'de halk, İran ve Esed karşıtı pankartlarla gösteriler düzenledi.

SDG içindeki Arap aşiretlerin desteklediği göstericilere, Esed rejimi kontrol noktasına doğru yürümeleri üzerine rejim güçlerince müdahale edildi.

Yerel kaynaklara göre, 5 kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde rejim güçlerinin müdahalesiyle 19 kişi de yaralandı.

Kaynak:AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir