• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2422.165
  • ...
Etiyopya, Mısır'ın Nil barajı operasyonu konusundaki önerisini reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Etiyopya, Mısır'ın 4 milyar dolarlık hidroelektrik barajında ​​çalışma önerisini reddetti. Red kararı, iki ülke arasındaki Etiyopya tarafından yürütülen proje konusundaki anlaşmazlıkları daha da derinleştiriyor.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen basın toplantısında Su ve enerji Bakanı Sileshi Bekele, barajın yıllık olarak “uygun zamanlarda” serbest bırakılmasını istediği su hacmini içeren planını açıkladı. Ayrıca, Mısır'dan gelen teklifin tek taraflı karar verildiğini ve önceki anlaşmalarını dikkate almadığını söyledi.

2011'de Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nın (GERD) açıklandığı, Etiyopya'nın 6.000'den fazla megawatt üreten Afrika'nın en büyük güç ihracatçısı olma teklifinin merkezi olacağı tasarlandı.

İki ülke, Mısır'a garanti edilmesi gereken yıllık su akışı ve kuraklık dönemlerinde akışların nasıl yönetileceği konusunda hemfikir olmadığından, Etiyopya ile Mısır arasındaki anlaşmazlıkların merkezi olmuştur.

Mısır, tatlı suyunun yüzde 90'ını Nil'den alıyor ve Etiyopya'nın vermek istediğinden daha fazla su salmasını istiyor.

Siles Bekele, “Bir Mısır uzmanı barajımızı kontrol edemez” dedi ve Mısır planını Etiyopya'nın egemenliğinin olası bir ihlali olarak nitelendirdi.

Mısır'ın, Aswan barajındaki su seviyesinin 165 metre yükseklikte kalmasını istediğini ve ve Etiyopya'nın bunu kabul etmeyeceğini söyledi. Etiyopya bakanı, Mısır'ın vermiş olduğu Aswan Barajı önerisinin de kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Sileshi, Etiyopya'nın ne kadar su tahliye etmek istediğini belirtmedi, ancak Mısır barajın yılda GERD'den en az 40 milyar metreküp su tahliye etmesini istiyor.

 

kaynak: dunyabulteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir