• DOLAR 32.535
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2491.605
  • ...

DİYARBAKIR- Bölge topraklarını ve ekonomisini canlandıracak olan Diyarbakır`daki sulama projeleri, Pamukçay Barajı ile 51 bin 340 dekar tarım arazisi sulayacak olan anakanal açılışı için Diyarbakır`a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valiliğinde, Vali Mustafa Toprak ile birlikte yaptığı konuşmada, toplam tutarı 320 milyon lira olan 2 yatırımı bugün hizmete açacaklarını söyledi.

 

Eker, Orman ve Su işleri Bakanlığı`nca Türkiye genelinde tamamlanan yatırımlar için Ankara`da yapılacak toplu açılış töreni bulunduğunu ifade ederek, Diyarbakır`a GAP Eylem Planı kapsamında 2008`den sonra özellikle ihtiyaç duyulan, ödenekleri temin edilip hızlandırılan, ihaleleri yapılan yatırımların bir kısmının açılışına katılmak üzere Diyarbakır`a geldiğini bildirdi.

 

Bakan Eker, Diyarbakır ve bölge için çok önemli iki yatırım olan Dicle Kralkızı Barajları`nın 2. ve 3. kısım cazibe sulamasının ana kanal inşaatının tamamlanan toplam 122 kilometresiyle hizmete hazır hale geldiğini belirterek, daha önce 61 kilometresinin bittiğini, dolayısıyla 122 kilometresi bugün itibariyle tamamlandığını açıkladı.

 

Toplam 218 kilometrelik kanalın geri kalan 96 kilometresinin de toplulaştırma çalışmalarıyla büyük ölçüde tamamlandığını açıklayan Bakan Eker daha sonra şöyle devam etti: \"96 kilometrelik kısmı da 2013 yılı içinde tamamlanacak. Böylece 2013 yılı içinde daha önceden öngörüldüğü gibi 218 kilometrelik Dicle Kralkızı Barajları`nın sularını Diyarbakır`dan geçirip Savur eteklerine kadar götürecek olan ana sulama kanalının inşaatı bitmiş olacak. Bu bölgemiz ve Diyarbakır için çok önemli bir yatırım. Çünkü cazibe 2, cazibe 3 sulamalarının biri 27, biri 34 kilometre. 2. ve 3. kısım cazibe sulamalarının ihaleleri 2008 yılı sonunda yapıldı. 2009 yılı başında çalışmalara başlandı. Başbakanımızın mayıs ayında burada törenle GAP Eylem Planı`nını açıklamasıyla, o tarihte verilen bir kararla tahsis edilen ödeneklerin kullanılmasıyla birlikte bu yatırımlar başladı.\"

 

GAP Eylem Planının, planlandığı, hedeflendiği şekilde yatırımlarını bir bir gerçekleştirdiğini söyleyen Eker, Bu iki önemli kanal inşaatının önemli kısmının tamamlandığını belirti.

 

Eker, 2009 yılı sonunda ihalesi yapılan Pamukçay Barajı`nın da bölge için önemli olduğuna vurgu yaparak, onun da bugün tamamlandığını söyledi. Bölgede Pamukçay`ın geçtiği yerde suyu toplayacak ve sulama faaliyeti verecek bir baraj olduğunu belirten Eker, toplam tutarı 320 milyon lira olan 2 yatırımı bugün hizmete açacaklarını sözlerine ekledi.

 

Yapılacak toplu açılış töreninde 112 tesisin açılışının yapılacağını, bunların önemli bir kısmının da Diyarbakır`da bulunduğuna dikkat çeken Eker, ayrıca Diyarbakır`da kurulan 4 de Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu`nun da açılacağını, bunun özellikle tarımsal meteoroloji açısından son derecede önemli bir hizmet olduğunu açıkladı.

 

Toplam 700 bin hektar da toplulaştırma öngördüklerini sözlerine ekleyen Bakan Eker, \"Bunun şu an itibariyle 500 bin hektarı tamamlanmış durumda. Bu da hedeflendiği şekilde devam ediyor. Geri kalan 200 bini de bu yıl içinde tamamlanmış olacak. Aslında bu ana sulama kanalları, sulama hizmetleri bir bütün. Çünkü aynı zamanda o bölge, modern tarımsal üretim alanı haline getiriliyor. Bölgenin ekonomik kalkınmasında, istihdam yaratılmasında, işsizliğin giderilmesinde ve bölgenin tarımsal üretim kapasitesinin artırılmasında gıda sanayisinin, hayvancılığın gelişmesinde bunlar çok önemli yatırımlar\" şeklinde konuştu.

 

Bakan Eker Diyarbakır Valiliği ziyaretinden sonraPamukçay Barajı ve diğer sulama projeleri Kıralkızı-Dicle Cazibe Sulamaları 2. ve 3. kısım anakanal inşaatları ile Diyarbakır`da kurulacak 4 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunun açılışını yaptı.

 

Eker burada yaptığı kısa konuşmada bu proje ve tesisler ile Diyarbakır ve bölgeye bolluk ve bereket geleceğini söyledi. (Osman İçli- M.Furkan / İLKHA)