• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...

Gaziantep'te, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından "Irak İhracatında Yaşanan Sorunlar" konulu bir toplantı düzenlenecek.

Toplantının detayları ile ilgili bilgi veren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GAİB'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan toplantıda Irak ihracatında yaşanan sorunların görüşüleceğini söyledi.

Toplantıya Irak Büyükelçisi Tallal Jameel Saleh Al-Obaidi ile Gaziantep Irak Konsolosu Mohammed Salman Hamad Al Janabi'nin yanı sıra Irak'a ihracat gerçekleştiren firma temsilcilerinin de katılacağını ifade eden Kileci, "Irak pazarındaki gidişatı tersine çevirmek zorundayız." dedi.

Son dönemlerde Türkiye ve özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinden Irak'a gerçekleştirilen ihracatta yaşanan sıkıntıları görüşmek üzere bir toplantı organize edildiğini belirten Kileci, "Irak pazarı özellikle Güneydoğu Anadolu bölgemiz için çok önemli bir pazardır. 2014 yılından itibaren Irak'a ihracatımızda gözlemlenen endişe verici düşüş, ihracatının çok büyük bölümünü bu ülkeye yapan Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi bölge illerimizin ekonomisini derinden etkiliyor." dedi.

Irak pazarının, son 5 yılda Türkiye için yüzde 40, bölge için yüzde 47 oranında daraldığına dikkat çeken Kileci, "Irak'ın son yıllarda uygulamaya koyduğu ithalatı önleyici politikalara karşı devletimizden caydırıcı önlemler almasını ve bölge ekonomimizi rahatlatacak siyasi ve ekonomik adımlar atmasını bekliyoruz. Türkiye ve Irak otoritelerinin bu işi ciddiyetle ele almaları ve çözme yoluna gitmeleri Türkiye ve bölge ihracatında derin izler oluşmasını engelleyecektir." ifadelerini kullandı.

Yaşanan sorunların doğrudan muhataplarıyla görüşüleceği toplantının 21 Eylül 2019 Cumartesi günü Gaziantep'te düzenleneceğini belirten Kileci, toplantıda Irak ihracatında yaşanan sorunların bütün ayrıntılarıyla masaya yatırılacağını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)