• DOLAR 32.591
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2506.97
  • ...
MHP, Kürtlerin İslam'ı daha önce seçmesini kabullenemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın, 9. sınıflarda okutulan tarih kitabında Kürtler için 'Araplardan sonra Müslüman olan ilk topluluklardan' ifadelerinden rahatsız olması ilginç karşılandı.

Büyükataman daha da ileri giderek yaşadığı bu rahatsızlığını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a mektup yazarak gösterdi.

Büyükataman, yazdığı mektupta şunları dile getirdi:

“Bildiğiniz üzere başlıklar ‘efradını câmi, ağyarını mani’ olmalıdır. ‘Türklerin İslamiyet’i Kabulü’ başlığına sahip yazının muhtevasında Türklerin İslamiyet’le müşerref oluşunun tarihî vesikalarla ifade edilmesini beklerken bir Kürt tarihi oluşturmak üzere bazı noktaların üstüne basa basa tekrarlanmaya çalışıldığı bir propaganda bölümü ile karşı karşıya bulunmaktayız.

Bilimsel olmayan, öğrenciye katkı sağlamayacak ve eğitimin millîliği açısından son derece sakıncalı durumlar yaratacak sözler, şuurlu bir çabayla ders kitabının içine yerleştirilmiştir. Bu ifadelerin ders kitabına sokulması için fazlaca bir titizlik gösterilmiş olduğunu düşünmekteyim.

‘Türklerin İslamiyet’i Kabulü’ başlığı altında yine başlıkla bir alakası bulunmadığı hâlde Acemler ve Berberilerin Müslüman olmaları ile kamufle edilen Kürtlerin İslamiyet’i kabulünü anlatan paragraflar üzüntü ile ifade etmeliyiz ki belli bir amaca matuftur, bu amaç da millî birliğimize bir fayda sağlamamaktadır.

Dört Halife devrinde pek çok kabile İslam'la tanıştığı hâlde bunlar içinden ısrarla Kürtlerin zikredilmesi, ‘Araplardan sonra Müslüman olan ilk topluluklardan olduğu’ ifadelerinin yer alması, Türklerin İslamiyet’i kabulünden önce Kürtlerin Müslüman olduğunu ispat gayretleri Türkiye’nin sosyal ve siyasi meselelerine bir istikamet kazandırma çabasından başka bir şey değildir.

Bu ifadelerin eğitim-öğretimle ve öğrencinin sahip olması istenen kazanımlarla da yakından uzaktan alakası yoktur. Metinde Kürtlerin Türklerden önce Müslümanlığı kabul ettikleri ifadesi Kürt tarihinin Türk tarihiyle yarıştırılması gibi art niyetli bir kaygıyı bünyesinde barındırmaktadır.

Bununla birlikte ‘El-Cezire (Güneydoğu Anadolu Bölgesi)’ şeklinde geçen coğrafyanın (ki El Cezire, Güneydoğu Anadolu Bölgesi değildir) tarihî Kürt yurtlarından olduğu, Kürtlerin Türklerden önce burada olması hasebiyle bu coğrafyanın asıl sahiplerinin Kürtler olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu; tarihî gerçeklerle uyuşmamakta, sözde Kürdistan heveslilerinin propaganda metinlerinde yer almanın ötesinde hiçbir ilmî metne dayanmamaktadır. Bu talihsiz ifadelerin eğitim-öğretim faaliyetlerinde öğrenciye bir faydası olmadığı gibi millî şuurdan ve gerçeklerden uzak olan bu sözler, okullarımızda tarih şuuruna sahip öğretmenlerimizi zor durumda bırakacak, öğrenciler arasında tartışmalara sebep olacak mahiyettedir.”

Tarihçi Yüksel: Büyükataman'ın tepkisi yanlış ve ırkçı bir tutum

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Tarihçi Yazar Müfid Yüksel, Kürtlerin, Türklerden daha erken dönem Müslüman oluşlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının bastığı ders kitabındaki kayıtlar doğruyu yansıttığını belirtti.

 

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'a tepki gösteren Yüksel, Büyükataman'ın bu konudaki tepkisi de tamamen yanlış ve ırkçı bir tutum olarak değerlendiriyorum." dedi.

Yüksel, "Kürtlerin yaşadığı coğrafya,  zaten ilk islam fetihlerine en yakın coğrafyalardan bir coğrafya Arap Yarımadasına, El Cezire dediğimiz yerin bölgeleri kapsıyordu. Batı İran ve Doğu El Cezire dediğimiz bu bölgeler zaten iç fetihlere muhatap olmuş,. İlk islam fetihlerinin Hazreti Ömer döneminde, Hazreti Ebubekir döneminin hemen sonrasında gerçekleştiği döneme tekabul ediyor. O dönemde haliyle coğrafi olarak yakınlık dolayısıyla daha erken bir dönemde islam orduları ve müslümanlıkla tanıştılar. Kürtlerde toplu bir müslümanlaşma durumu söz konusu oldu.  Bu erken bir tarihte 700'lü yılların ilk çeyreğine gelindiğinde  Kürtler arasında müslümanlaşma neredeyse tamamlanmıştı. Bu konuda Fütûhu'l-Büldân kitabına bakılabilir. Bunların dışında Ahmed Bin Hanbel'in Müsned'inde Meymun Bin Caban el Kürdi'den hadis nakledilmektedir. Tabiin olarak bilinmektedir." dedi.

"Mesele coğrafik yakınlık ve uzaklıkla ilgili"

Yüksel, "Türkler, Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya göre İslam'ın doğduğu Arap Yarımadasına çok daha uzak olmaları sebebiyle daha geç Müslüman olmuşlardır. Bunun kadar normal bir durum söz konusu değil. Türklerin; Kürtlere göre Müslüman olmasının arasında yaklaşık bir buçuk asırlık zaman var. Bu, coğrafik yakınlık ve uzaklıkla ilgili bir mesele." diye konuştu.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir