• DOLAR 32.377
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.811
  • ...

Ahilik Haftası nedeniyle Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, "Ahilik müessesesi ahlakı ilke edinen bir kurumdur. Burada ahlak endişesi esastır. Ahilik, iş ve meslek sahibi olmayı, dürüstlüğü, güvenilirliği, cömertliği ve ahlak sahibi olmayı önemser. Ahilik, sanatın ahlak ile yoğrulmuş halidir." dedi.

Programda bir konuşma yapan Vali Kadir Ekinci de, "Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli'yi, Âşık Paşa'yı, Somuncu Baba'yı ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı rahmetle ve şükranla anıyorum. Anadolu'nun İslamlaşarak ilim ve irfan diyarı olmasında, her karışına Allah ve Peygamber bilgisinin ve sevgisinin işlenmesinde mihenk taşı olan teşkilatın isimsiz emekçilerini ve kahramanlarını hayırla yâd ediyorum." diye konuştu. 

Vali Ekinci, "Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi değerler üzerinden yüzümüzü ağartan, başımızı dik kılan bir medeniyet projesidir. Ahilik; bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır. Ahilikte hamd vardır, şükür vardır, kanaat vardır. Ahilik sadece ticari bir meşguliyet değildir; manevi değerlerimizin, geleneklerimizin, kültürümüzün muhafızıdır. Toplumsal dokunun, sosyal dayanışma ve adaletin teminatıdır. En önemlisi de esnafımız, güvenilirliğin, dürüstlüğün, emin olma sıfatının simgesidir." ifadelerini kullandı.

"Ahilik Haftası Kutlamalarını bu çerçevede önemli ve değerli bir etkinlik olarak görüyorum." diyen Vali Ekinci, şunları söyledi:

"Ecdadımızın Anadolu'yu yurt yapmasına yardımcı olmak için tarihteki en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Ahiliğe ve bütün Ahilere şükranlarımı sunuyorum. Bingöllümüzün gelişmesi, kalkınması, büyümesi ve güçlenmesi için çalışıyoruz. Gençlerimizi, kadınlarımızı, yaşlılarımızı, engellilerimizi hayatın içinde daha aktif ve üretken kılan projeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Amacımız bütün sosyal kesimlerin katma değer üreterek hem kendilerine hem de topluma faydalı olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle, büyük düşünmeli ve büyük projelerle insanımızın ve insanlığın önüne çıkmalıyız. Hep birlikte, el ele, omuz omuza daha fazla çalışmalı ve bu aziz milleti, bu cennet vatanı, bu şanlı tarihi ve bu müstesna medeniyeti yarınlara taşımalıyız. Bu duygularla; başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bu hafta vesilesiyle gerçekleştirilecek etkinliklerin hayırlar getirmesini diliyorum."

 Program, 'Yılın Ahisi'ne, 'Yılın Kalfası'na ve 'Yılın Çırakı'na plaket takdimi ile devam etti.

Daha sonra Vali Kadir Ekinci, Belediye Başkan V. M. Sait Kolak ve ESOB Başkanı Ali Bayram tarafından Ahilik Haftası münasebetiyle yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Ticaret İl Müdürlüğünce Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde yapılan programa Vali Ekinci'nin yanı sıra Belediye Başkan V. M. Sait Kolak, Ticaret İl Müdürü Abdulvahab Tanık, İl Müftüsü Muharrem Genç, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Sanayi Ticaret Odası Başkanı Mahmut Ayas, ESOB Başkanı Ali Bayram, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

Program, son olarak halk oyunları ekibinin gösterisi ve pilav-nohut ikramı ile sona erdi. (Nihat Kanat-İLKHA)