• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Kentsel Dönüşümde Yeni Adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu`ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamına; ekonomik ömrünü tamamlamış apartman veya siteler, depremde yıkılma riski taşıyan binalar ve ağır hasar görme riski taşıyan yapılar da giriyor.

Kanundan önce, eskiyen apartman veya sitelerin yıkılıp yeniden yapılması için tüm bağımsız bölüm maliklerinin oy birliğiyle karar alması gerekip, bir daire veya dükkan sahibi karşı çıktığında yeniden yapma olanaksız hale gelirken, yeni kentsel dönüşüm kanununa göre eskiyen yapılarda arsa payları sahipleri üçte iki çoğunlukla `yeniden yaptırma, müteahhit seçimi, yeni dairelerin büyüklüğü` gibi kararları verebilecek. Böylece 1-2 daire veya dükkan sahibi, ekonomik ömrünü tamamlamış apartman veya sitede yeniden yapımı engelleyemeyecek.
-`3`te 2 çoğunluk artık yeterli`-

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Kanunu`nun, ekonomik ömrünü tamamlamış apartman veya sitelerin yeniden yapılması için büyük bir fırsat sunduğunu kaydetti.

Eskiyen binalarda müteahhit veya yatırımcıların bir daire alıp sistemi kilitlediğini veya herkes aynı konuda anlaşsa bile, bir daire sahibinin taleplerinin sürekli arttığını vurgulayan Öngören, yeni kanunun bu anlayıştaki kişilerin planlarını bozduğunu bildirdi.

Öngören, `6306 sayılı Kanun`un, depremde yıkılacak veya ağır hasar görecek riskli yapıların yanı sıra eskiyen-ekonomik ömrünü tamamlamış apartman ve siteleri de kapsam içine alması kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Böylece eskiyen bina veya siteler, arsa paylarının üçte iki çoğunluğuyla yeniden yapılma ve kentsel dönüşüme katılma olanağı buldu` ifadelerini kullandı.

-`Yıkım için ilk adım riskli bina tespiti`-

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Çolak ise binalarda dönüşümü başlatmak için eskiyen site ve apartman sakinlerinden birinin, riskli yapı tespiti yapan lisanslı kuruluşlara başvurması gerektiğini belirtti.

Lisanslı kuruluşun, binanın ekonomik ömrünü tamamlamış olduğuna dair karar vermesi halinde kentsel dönüşüm sürecinin başlayacağını aktaran Çolak, yeni bina yapma, yükleniciyi ve bina tasarımını seçme, daire tip ve büyüklükleri gibi sonraki tüm aşamaların, kararların üçte iki çoğunluk kararıyla olabileceğini söyledi.

Çolak, anlaşmaya katılmayan üçte birin hissesinin de diğer kat maliklerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca belirlenen bedel üzerinden satılacağını bildirdi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir