• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
Putin'den zirve hakkında açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara'nın ev sahipliğinde beşincisi gerçekleşen Üçlü Zirve sonrası ortak basın toplantısında konuşan Putin, Suriye krizinin çözümüne yönelik beşinci zirvenin başarılı ve verimli bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Putin, "Astana sürecinin garantörü olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyen üç ülkeyiz. Suriye'de siyasi diyaloğun hızlandırılmasını istiyoruz, uzman düzeyinde toplantılar sürdürülecektir. Üç garantör ülke, BM uzmanları ve taraf ülkeler toplantı düzenleyeceklerdir. Önümüzdeki toplantı gelecek ay Nursultan'da yapılacaktır. Soçi'de Suriye Ulusal Diyalog Kongresi yapılmıştır ve Anayasa komitesi için bir karar alınmıştır. Üç garantör ülkenin katılımıyla Anayasa Komitesinin listesi onaylanmıştır. Artık bu komite Cenevre'de hızlıca çalışmaya başlamalıdır." dedi.

İdlib'deki durumun endişe verici olduğunu dile getiren Putin, "Gerginliğin azalması için çalışmalar konusunda mutabakata vardık. Bizim mutabakatlarımız hiçbir zaman terör örgütlerini kapsamamaktadır. Sivil halkın zarar görmemesi için her türlü adımı atmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Geçen yıldan itibaren 390 bin Suriyelinin evine döndüğünü ifade eden Putin, "Suriye'nin artık ekonomik ve sosyal olarak restorasyonu başlamıştır ancak Suriye hükümetinin karşı karşıya olduğu sorunlar büyük. Eğer uluslararası örgütler, uluslararası toplum barışı sağlamak isterse yardım sağlamalıdır." dedi.

Zirve kapsamında Erdoğan ve Ruhani'yle ikili görüşmeler yapıldığını kaydeden Putin, "Sayın Erdoğan'la Türkiye ve Rusya arasında ekonomik ilişkilere dair maddeleri değerlendirdik. Geçen sene ticaret hacmimiz 25 milyar doları aşmıştır. Enerji alanında nitelikli projeler gerçekleştirilmektedir. Askeri alanda da işbirliğimizi geliştirmekteyiz. İnsani ve kültürel alanda işbirliğimiz de derinleşiyor. Türkiye'ye gelecek yıl 6 milyondan fazla Rus turist gelecektir. Ruhani ile de işbirliğimizi değerlendirdik, büyük projelerin hızlandırılması konusunda mutabakata vardır. Ticaretimizde ulusal para birimlerimizi kullanma konusunda anlaştık." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir