• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
Ruhani: Hepimiz Suriye'nin toprak yapısı konusunda aynı görüşe sahibiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen Üçlü Zirve sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

Burada yaptığı konuşmada faydalı ve yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Bu toplantıda bir kez daha bütün faaliyetlerimizi gözden geçirdik, inceledik ve hem siyasi gelişmeleri, aynı şekilde sahadaki gelişmeleri inceleyebildik. Ne mutlu ki 3 ülke birçok konuda görüş birliği içindeler. Hepimiz Suriye'nin toprak yapısı konusunda aynı görüşe sahibiz." dedi.

"ABD, Suriye'yi bölmeye çalışıyor"

ABD'nin Suriye'yi bölmeye çalıştığını dile getiren Ruhani, "Bu hiçbir ülke için kabul edilebilir değildir. ABD'nin kötü niyeti şuradan bellidir ki, Golan Tepeleri'ni, bir saldırgana bağışlamıştır. Bir ülke başka bir ülkenin toprağını işgal edilmiş olarak başka bir ülkeye bağışlıyor. ABD, hakkı olmamasına rağmen bunu yapıyor. Bu da ABD'nin kötü niyet sahibi olduğunun en belirgin örneğidir." şeklinde konuştu.

Siyonistlerin Suriye'ye müdahalelerini gördüklerini ifade eden Ruhani, "Suriye'nin altyapısının yok edildiğini görüyoruz. Bu da Suriye'nin milli egemenliğiyle zıtlık içerisindedir. Her üç ülke ve lider, terörizmle mücadelede devam edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Fırat'ın doğusu konusunda da ABD'nin hâkimiyeti altındaki bölgelerde terörist gruplar var." diye konuştu.

"Mültecilerin hepsi kendi evine dönmek ister"

Mültecilerin geri dönüşü meselesine de değinen Ruhani, "Bunlar kendi evlerine dönmek istemektedirler. Irak Savaşı'nda bunu gördük. Bizim ülkemize Afgan ve Iraklı mülteci geldi. Son 40 yılda 3 milyon Afganlı bizim ülkemizde, bunların hepsi kendi evine, köyüne, tarlasına dönmek ister. Biz bütün bir Suriye'yi güvenli hale getirmeliyiz ki evlerine dönebilsinler. Suriye'nin yeniden yapılandırılmasına yardımcı olmalıyız. Ben bir kez daha Sn. Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Astana sürecinin devam etmesinden çok mutluyum. Anayasa komitesinin netleşmesinden dolayı mutluyum, bir an önce düzenlenmesini umut ediyorum. Irak ve Lübnan'ın da Astana sürecine gözlemci olarak katılmasından dolayı mutluyum. Gelecek toplantının İran'da yapılmasını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir