• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Erdoğan: Pürüzler giderildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üçlü Zirve sonrası Erdoğan, Ruhani ve Putin ortak basın açıklaması düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada Suriye'deki yangının söndürülmesi için bugün beşinci kez bir araya geldiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani ve Putin'le birlikte Suriye'yi bütün boyutlarıyla ele aldıklarını söyledi.

Gerek ikili, gerek üçlü, gerek heyetlerle yapılan görüşmelerin verimli geçtiğine ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de siyasi çözüm hususunda önemli kararlar aldıklarını dile getirdi.

Erdoğan, "Sahada barışın ve mültecilerin dönebileceği ortamın sağlanması için çözüm önerilerimizi ilettik. İdlib'deki gerginlik odak noktalarımızdan biriydi. Nisan ayından bu yana hayatını kaybeden sivillerin sayısı bine yaklaştı. Daha önce defalarca yerinden yurdundan edilen yüz binlerce insan yeniden göç yollarına düştü. Sınırlarımızın hemen bitişiğinde 4 milyon insanımızı etkileyecek yeni bir trajedinin yaşanmasına sessiz kalamayız. Böyle bir şey sadece ülkemizi değil, bütün Avrupa'yı etkileyecektir." dedi.

Soçi Mutabakatı'nı bir kez daha konuştuklarını dile getiren Erdoğan, "Sivil halkın ve garantör ülkelerin, sahadaki askeri personelin güvenliğinin garanti altına alınması için bir kez daha anlaştık. Gündemimizdeki diğer konu Anayasa Komitesi'nin teşekkülüydü. Siyasi sürecin ilerletilmesi için gayret gösterdik. Nitekim ortak çabalarımızla komitenin oluşumuna ilişkin pürüzler giderilmiştir. Bugün usul kurallarını da BM ile eşgüdümlü olarak sonuçlandırarak Anayasa komitesinin çalışmaya başlamasını sağlamayı kararlaştırdık." ifadelerini kullandı.

Fırat'ın doğusundaki konuyu da istişare ettiklerini belirten Erdoğan, "Halen Suriye topraklarının 4'te birinden fazlası terör örgütünün elinde bulunuyor. Dün Çobanbey'de bir hastaneye düzenlenen kalleş saldırı yaşananların en son örneğidir. Geldiğimiz noktada Suriye'de IŞİD tehtidi ortadan kalkmıştır. Suriye'nin toprak bütünlüğünün önündeki en büyük engel PKK ve uzantısı YPG'dir. Sayın Ruhani ve Sayın Putin'i Fırat'ın doğusu konusunda bilgilendirdim ve görüşlerimi paylaştım. Bir terör oluşumuna rıza göstermeyeceğimi kendilerine ilettim." diye konuştu.

"ABD ile anlaşamazsak kendi harekat planımızı uygulayacağımızı anlattım"

"Nihai hedefimiz Suriye'nin kuzeyinde bir barış koridoru oluşturarak ülkenin bölünmesini engellemektir." diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"ABD ile anlaşamazsak kendi harekat planımızı uygulayacağımızı anlattım. Türkiye olarak mülteciler konusunda büyük fedakarlıklarda bulunduk, bulunuyoruz. Krizin en başından itibaren göç konusunda çözümün Suriye topraklarında aranması gerektiğini ifade ettik. Şimdiye kadar 360 bin mülteci geri döndü, temin ettiğimiz sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Türkiye'nin sığınmacı yükünü tek başına karşılayamayacağı açıktır. Artık Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşlerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Fırat'ın doğusundaki barış koridoru onlar için de korunaklı bir liman olacaktır. Ülkemizdeki en az 2 milyon Suriyelinin bu bölgelere yerleşebileceğini düşünüyoruz." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir