• DOLAR 32.559
  • EURO 34.885
  • ALTIN 2432.877
  • ...
Almanya`da Müslümanlara Bir Hak Eşitliği Daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eyalet hükümeti ile İslamî kuruluşların temsilcileri arasında uzlaşmaya varılan antlaşma, salı günü Bremen Senatosu tarafından kabul edildi. Antlaşmanın gelecek ay Eyalet Konseyi`nde de kabul edilmesinin ardından taraflar arasında imzalanması öngörülüyor.

Antlaşma, İslamî kuruluşların statüsünü güçlendirirken, günlük yaşamda Müslümanların yaşamını kolaylaştıracak adımları öngörüyor. Bu çerçevede Müslüman çalışanlar ve öğrenciler dinî bayramlarda yasal izin kullanabilecek, okullarda din dersi müfredatının oluşturulmasında İslamî kuruluşlardan katkı alınabilecek. Yasal olarak Müslümanlar için mezarlıklar kurulabilecek, vefat eden Müslümanların İslamî geleneklere göre defnedilebilmeleri yasal güvence altına alınacak.

Hak Eşitliği Antlaşması, Müslümanların da sorumluluklarını kayda geçiriyor. Anlaşma ile İslamî kuruluşlar Almanya`nın anayasal düzeni, demokratik sisteme bağlılıklarını ifade ederken, diğer dinlere karşı hoşgörü, kadın-erkek eşitliğinin tam olarak uygulanması gibi konularda adım atma teminatı veriyor, uyumun önemini vurguluyor.

‘İslam ülkemizin parçası`

Bir kent-eyalet olan Bremen`in Hükümet Eden Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, önceki hafta İslamî kuruluşların temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından, ``İslam ve Müslümanlar kentimizin ve ülkemizin bir parçası haline geldiği için bu durumdan ben çok memnunum. Kuruluşlar, fahri çalışmalarıyla toplumumuzun sosyal uyumuna katkı sağlamaktadırlar. Anlaşma, karşılıklı saygı ve tanıma ruhunu yansıtır. Bu da güvene dayalı daha fazla işbirliği için temel oluşturur`` demişti.

Bremen`de çoğu Türk göçmenlerden oluşan yaklaşık 40 bin Müslüman yaşıyor.

Almanya`da ilk olarak Hamburg eyaleti, geçtiğimiz ay İslamî kuruluşlar ile Hak Eşitliği Antlaşması imzalayarak, Müslüman gruplara eyalette eşit statü sağlamıştı.

DW Türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir