• DOLAR 32.571
  • EURO 34.915
  • ALTIN 2435.489
  • ...
Erdoğan:  Elimizi taşın altına daha çok koymalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Astana formatında "Beşinci Türkiye-Rusya Federasyonu-İran Üçlü Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında, toplantının ülke, bölge ve Suriye için hayırlı olmasını diledi.

Üçlü zirve sürecinin önemli başarılara imza attığını belirten Erdoğan, "Zirve toplantıları vesilesiyle son iki senede Suriye'de barış, güvenlik ve istikrarın yeniden tesisi için işbirliğimizi derinleştirdik. Suriye'de barışın sağlanması için daha fazla sorumluluk üstlenmemiz, elimizi taşın altına daha çok koymamız gereken bir dönemdeyiz. Bugünkü toplantımızda, İdlib, Fırat'ın Doğusu, Suriyeli mülteciler meselelerini ele alacağız. Ülkemiz en sıkıntılı dönemlerinde Suriye halkının yanında olmuştur. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve kalıcı çözümde tam mutabakat var." dedi.

Çobanbey'deki hastaneyi hedef alan saldırıya değinen Erdoğan, PKK'nın vahşi yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Ruhani: İdlib mütabakatı beklendiği gibi gitmedi

Ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye konusunda ortak ilkelere vurgu yapmayı gerekli gördüğünü belirtti.

Ruhani, şöyle konuştu: "Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliği hususlarına ciddi bir şekilde riayet edilmeli. Suriye'ye istikrar ve huzurun geri dönmesi için tüm zemin sağlanmalıdır. Türkiye, Rusya ve İran'ın gündemi barışçıl çözüm, terörizmle mücadele, anayasa komitesinin kurulması ve ülkenin yeniden onarımı yolunda gösterilen çabalardır.

Suriye'deki çatışmalar dokuzuncu yılına girerken bazılarının rejimi değiştirme çalışmasının önemini yitirdiğini görüyoruz. Terözimle mücadeleye devam edilmelidir aynı zamanda sivil halk tehlikeye atılmamalıdır. İdlib mütabakatı beklendiği gibi gitmedi."

Putin:Görüşmeler yapıcı olacak

Rusya lideri Putin ise şöyle konuştu: "Ortak çabalarımızla Suriye'de istikrar sağlanmış ve şiddet düşürülmüştür. Suriye'deki kaosun çözümü için bir adım attık. Bizim üst düzey zirvelerimizin yanısıra uzman düzeyinde görüşmeler de devam etmektedir. Suriye'de aşırı gruplarla mücadele önemli bir konu.

İdlib bölgesindeki durum endişe vericidir. Aşırılıkçı grupların faaliyetleri arttı. İdlib teröristlere sığınak olmamalı. Suriye'yi nüfuz alanlarına bölmek kabul edilemez. İnanıyoruz ki uluslararası kurumlar ülkenin yeniden restore edilmesi konusunda daha fazla katkı sağlayacaktır.

Eminim ki bugünkü görüşmeler yapıcı olacak ve Suriye'de barışa katkı sağlayacaktır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir