• DOLAR 32.342
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2238.631
  • ...

Diyarbakır'da ilçe müdürlüklerince görevlendirilen teknik personellere, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünce 09-13 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Konferans Salonunda kontrolörlük eğitimi verilerek hasatta kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar uygulamalı olarak anlatıldı.

2019 pamuk toplama sezonunda İVA verilerine göre Diyarbakır'da tahmini 56 bin 300 hektarda ekimi yapılan pamuğun yaklaşık yüzde 95'inin pamuk toplama makineleri ile hasat edilmesi beklendiği belirtildi.

Pamuk toplama makinası ile hasat yapılan Bismil, Çınar, Ergani, Kayapınar, Silvan, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde; İlçe Müdürlüklerince görevlendirilen teknik personellere pamuk toplama makinası ile hasatta uygulamalı ölçüm yöntemleri anlatıldı.

Gerçekleştirilen eğitimde kontrolörlere; pamuk toplama makineleri ile yapılan hasatta, pamuğun kalitesini koruyarak tarladaki pamuğun zamanında, en az ürün ve kalite kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlama yöntemleri eğitimi verildi.

Yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız makineli hasat hizmeti verilmesinin önüne geçerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması amacıyla pamuk toplama makinelerinin çalıştırılmaları, kullanımları, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. (Ramazan Zeren-İLKHA)