• DOLAR 32.56
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2431.081
  • ...
SIRTINI İŞGALCİYE DAYAYAN ASKER: RAŞİD DOSTUM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasan Sabaz / Doğruhaber

Afganistan’ın kuzeyinde önemli bir güce sahip olan ve Özbek nüfus arasında etkinliğiyle tanınan Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Dostum, yine iddialı konuşmuş: “ABD ve Kabil hükümeti bana bir şans tanırsa Taliban'ı 6 ayda mağlup edebilirim.”

Dostum, ülkenin kuzeyinde Taliban'ı yenmek için bir plan hazırladığını iddia etti ve yetkilileri bölgeye gelerek planını incelemeye ve uygulamaya çağırdı.

Dostum, bu şekilde Taliban'ı yenebileceklerini, böylece ABD'nin Afganistan'dan 'zafer kazanmış olarak' çıkabileceğini öne sürdü.

Yakın geçmişe baktığımızda Raşid Dostum’un sözlerinin ne kadar temelsiz olduğunu anlarız.

Kimdir Raşid Dostum, önce bir ona bakalım.

İşgalci Sovyetler’in işbirlikçisi Necibullah’ın komutanlarından biriydi. Sovyetler çekilince Necibullah hemen düştü, Raşid Dostum da kendini güvenceye almak için Mezar-ı Şerife çekildi. Sonra Kabil’i ele geçiren güçlerle işbirliği yaptı ve konumunu korumaya çalıştı.

Taliban, Pakistan’da örgütlenip Afganistan’a girdiğinde çatışan gruplar direnemedi ve yenildi. Raşid Dostum da elinde bulundurduğu yerlerde hiç direnemedi ve 1998’de Afganistan’ı terk etti. 2001’e kadar Türkiye’de kaldı ve ismi defalarca gece hayatıyla magazin basınında göründü.

Amerika’nın Afganistan’ı işgaliyle birlikte Türkiye’deki kimi istihbaratçıların da desteğini arkasına alarak geri döndü. Özellikle sonraları Ergenekon davasında yargılanan ve cezaevinde şaibeli bir şekilde ölen Kaşif Kozinoğlu ile birlikte anıldı ismi.

Afganistan’da Amerika’nın da desteğiyle Özbeklerin olduğu bölgelerde güç topladı. İsmi Cenk Kalesi ve Şibirgan’da kirli katliamlara karıştı. Eski komünist, sonraları ise liberal pozlar takınan ve “savaş ağası” olarak isimlendirilen Dostum, Afganistan’ın yerel şartlarına uygun olarak “Cümbüşi İslami” adında bir parti kurduğunu açıkladı. Katılımın yüzde yirmilerin altında olduğu seçimlerde yüzde on civarında bir oy aldı.

Şimdilerde isminin önündeki “Cumhurbaşkanı yardımcısı” unvanıyla dolaşıyor; ama Taliban geldiğinde ağalığının sona ereceğini biliyor. Taliban’ın gelmesi durumunda ise ya yine ülkeyi terk etmek durumunda kalacak ya da yakalanıp binlerce esir ve mahpusun öldürülmesindeki rolünden dolayı hesap verecek.

Siz bakmayın öyle “Altı ayda Taliban’ı bitiririm” dediğine. Kendisi Taliban’ın karşısında altı gün bile dayanmamışken bu sözleriyle Amerikalıların ilgisini çekmeye çalışıyor.

Yani Raşid Dostum kırk yılda hiç değişmedi.

İşgalci Ruslara sırtını dayadı, işgalci Amerika gelince onun emrine girdi.

İşgalciler olmadığında bir hiç olduğunu biliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir