• DOLAR 32.507
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2495.156
  • ...
İşgalciye tokat:  “BİZ WASHİNGTON’DA DEĞİLİZ,  ONLAR AFGANİSTAN’DA”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Afganistan’ı 18 yıldır işgal altında tutan ABD, geçtiğimiz günlerde Taliban’ın saldırısını ve bir işgal askerinin ölümünü bahane ederek uzun süredir devam eden müzakereleri durdurmuştu. Müzakere sürecinde düzenlediği birçok saldırıyı ve katliamı görmezden gelen ABD tarafının bir saldırıdan dolayı görüşmeleri durdurduğunu açıklaması, Taliban tarafından tepkiyle karşılandı. Taliban, yaptığı açıklamada, kendilerinin Washington’da olmadığını, tam aksine ABD’lilerin Afganistan’da bulunduğunu hatırlatarak, “Amerikan tarafı pazarlık yapmaya istekli değilse ve masada barış istemiyorsa, kendimizi savunmak zorunda kalacağız ve bunu 100 yıl boyunca yapabiliriz.” Uyarısında bulundu.

TALİBAN HEYETİ RUSYA’DA

ABD Başkanı Donald Trump'ın, bir işgalci ABD askerinin de öldüğü Kabil'deki saldırıdan dolayı Taliban'la devam eden barış görüşmelerini durdurduğunu açıklamasının yankıları devam ediyor.

Görüşmelerin durmasından birkaç gün sonra, Taliban heyeti Rusya’ya gitti.

Rus medyasına konuşan bir Taliban yetkilisi, görüşmelerin ABD tarafından durdurulmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.

Yetkili, Taliban’ın hala müzakerelere bağlı olduğunu ve masa dışındaki bir askeri çatışmanın çözüm getirmeyeceği kanaatinde olduğunu belirti.

''SAVAŞ BİZE DAYATILDI''

Savaşın Taliban'a dayatıldığını söyleyen Taliban temsilcilerinden Şir Muhammed Abbas Stanikza şöyle konuştu: ''Bizim mücahitlerimiz Washington'da değil, ABD askerleri Afganistan'da. Burada savaş bize dayatıldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, görüşmeler sürerken bir televizyon programında 1000’den fazla Taliban militanını öldürdüklerini söylüyor. Bay Pompeo, binlerce Taliban'ı öldürdüğünü itiraf ediyor. Onlar binlerce kişiyi öldürebiliyor, neden biz birini veya ikisini öldüremiyoruz? Bu bizim hakkımız. Kendimizi savunmalıyız, insanlarımızı savunmalıyız.''

''BUNU 100 YIL YAPABİLİRİZ''

Trump yönetiminin son anda barış görüşmelerinden çekilerek Obama yönetiminden çok da farklı olmadığını gösterdiğini belirten Taliban temsilcisi, Washington’un sorunu çözme ve savaşı bitirme isteğini sorguladı.

Savaş istemediklerini vurgulayan Stanikza, ''Amerikan tarafı pazarlık yapmaya istekli değilse ve masada barış istemiyorsa, kendimizi savunmak zorunda kalacağız ve bunu 100 yıl boyunca yapabiliriz.'' dedi.

ANLAŞMADA SONA GELİNMİŞTİ

Geçen Ekim ayında Katar’ın başkenti Doha’da başlayan ve 9 tur süren görüşmelerin sonunda geçtiğimiz günlerde, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın ifadelerine göre ortak bir mutabakata varılmıştı.

Ayrıca Trump’ın kendi ifadesine göre Taliban, Camp David’de gizli görüşme yapmak üzere ABD’ye davet edilecekti.

Basına yansıdığı kadarıyla görüşmelerde, Taliban tarafı ABD ve NATO güçleri olmak üzere bütün yabancı askerlerin Afganistan topraklarını terk etmesini şart koşuyordu.

Ancak tam da anlaşmalarda sona gelinmişken ABD Başkanı Trump, Kabil’deki bir saldırıyı ve bir işgalci ABD askerinin ölümünü bahane ederek görüşmeleri sonlandırmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir