• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2431.488
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK ve Merkez Bankası tarafından açıklanan, ülkemiz ekonomisi için önem taşıyan cari denge ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve temmuzda yıllık yüzde 1.2 düşüş, aylık yüzde 4.3 artış gösteren sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Temmuz ayında sanayi üretiminde yıllık bazda daralmanın hız kestiğini görüyoruz. Aylık olarak gerçekleşen yüzde 4.3’lük artış ise bizleri memnun etti. Bunun yanında, ihracat artışlarımızın devam etmesi ve kapasite kullanım oranlarında yaşanan ufak da olsa iyileşmeler, üçüncü çeyrek için toparlanma işareti.” dedi. Üretimdeki artışların devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “En büyük pazarımız olan Avrupa ekonomisinin yavaşladığını biliyoruz. Ama tedbirlerle burada bir artış olursa ve faizlerin indirimiyle iç talepte de canlanma olacağını göz önüne aldığımızda, üretimdeki artışların devam edeceğini bekleyebiliriz.” dedi. Zeytinoğlu, yüksek teknolojili ürünlerdeki hem aylık hem yıllık yüzde 38 civarındaki artışı olumlu değerlendirdi.

CARİ DENGE

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler dengesini değerlendiren  Zeytinoğlu, temmuz ayında da beklentiler doğrultusunda cari dengede iyileşmenin devam ettiğini belirterek, “Cari işlemler fazlası temmuzda 1 milyar 158 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yıllık cari işlemler hesabı 4 milyar 445 milyon dolar fazla verdiğini memnuniyetle görüyoruz. Son 15 yılın en yüksek cari fazlasını verdik. Cari dengedeki iyileşmenin ana etkenleri dış ticaret açığındaki gerileme ve hizmetler dengesindeki rekor artış oldu.” dedi.