• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Vatandaşın Yorumuyla İnsan Hakları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle birçok mesaj yayımlandı, birçok kurum bu noktada çeşitli açıklamalar yaptı. Peki, vatandaş bu haklar için neler düşünüyor ve haklarını ne kadar biliyor. İşte vatandaşın yorumuyla Dünya İnsan Hakları Günü ve insan hakları...

"İnsan Haklarından Dem Vuran Ülkeler Bu Hakları Çiğniyor"
İlk olarak konuştuğumuz Barış Karagülle, "Bir insan olarak ve bir Müslüman olarak haklarımızı biliyoruz. Ancak bu gün dünyaya baktığımızda insan haklarından dem vuran ülkeler ne yazık ki Afganistan`da, Filistin de insan haklarını çiğnemektedirler. Ülkemize baktığımızda ise bunu Kürtler üzerinde uygulattıklarını görmekteyiz. İnsan hakları dediğimizde sadece yemek içmek ya da kimi nefsi haklar değildir. Kardeş olduğumuz bilinciyle bu haklarımıza sahip çıkmalı ve kim olursa olsun ne olursa olsun bunlar değişmiyor" dedi.

"Allah Resulü Bu Hakları En Güzel Bir Şekilde 1450 Yıl Önce Ortaya Koymuştur"
İnsan hakları denilince akıllarına Avrupa`nın tanıdığı bir takım haklar geldiğini aktaran Vural Sungur, "Hâlbuki onların insan hakları diye ortaya koydukları kendilerini kuruma haklarıdır. Ancak islama baktığımızda insan hakları ve bu hakların kuruması ön plandadır. Bir bayanın haklarını kuruma örneğine baktığımızda Allah Resulü bunu en güzel bir şekilde Bunları 1450 yıl önce ortaya koymuştur. O dönemde kadın eşya gibi alınıp satılırken kadına en güzel değeri vermiştir. Ancak günümüz sistemine baktığımızda bu haksızlık tekrar kadına hak diye verilmeye çalışılıyor. En basitinden ekonomi özgürlüğü adı altında tekrar eski sisteme getiriliyor. Ve evinden çocuklarından uzaklaştırılmaktadır. Ancak İslam ise insan nefsini ve ruhunu kurumaktadır" şeklinde konuştu.

"Fakirler Bu Haklardan Muaf Tutuluyor"
Erdal Karagündüz adlı vatandaş ise "İnsan hakları denilince herkesin haklarını alması, dürüstlük çerçevesinde haklarını gözetilmesi aklımıza geliyor. Özellikle biz fakirler bu haklarda muaf tutuluyor ve eziliyoruz. Bizleri göremiyorlar. Köylerimizde muhtarlarımız bile bizleri eziyor. Kaldı ki başkaları… En basitinden kömür alma noktasında bizler eziliyoruz ve çifte standartlara maruz kalabiliyoruz. İnsanlara hak ettikleri verilmelerini ve çifte standartlar ortadan kaldırılmasını istiyoruz" İfadelerini kullandı.

"Başörtüsü Sorunu Arjantin`de Bile Yok"
İnsan hakları denildiğinde dünya Müslümanlarının akıllara geldiğini anlatan Cumhur Özten, "Nedeni ise haksızlıkların bunlar üzerinde olmasıdır. Ülkemizde ise yıllardır devam ede gelen başörtüsü sorunu akla geliyor. Müslümanlar hiçbir kurumda başörtüsüyle çalışamıyor. Özellikle Müslümanlar bayanlarımız birçok sıkıntılar çekiyor. Devlet herkese hak verirken başörtülü bacılarımız okullarda sıkıntı yaşıyorlar. Bugün bir Arjantin`de bile başörtüsü sorunu yokken ülkemiz Müslüman olduğu halde başörtüsü hiçbir devlet kurumunda yer almıyor. İnsan hakları diyorlar ama insan hakları nerde" diye sordu.

"İnsan Hakların Çözümü İslamdadır"
Bahaddin Çırak da herkesin eşit bir toplumun olması aklarlına geldiğini belirterek, "Herkesin barış kardeşlik sevgi içinde yaşamasını istiyorum. Özellikle gelir dengesi çok düzensiz. Ülkemizde zengin olan kat be kat malını yükseltiyor fakir olan daha da fakir oluyor. Herkes zekâtını verirse hiçbir fakir kalmaz. İnsan hakların çözümü İslam`dadır" diye konuştu.

"Hayvana Verilen Haklar İnsana Verilmiyor"
Son olarak konuştuğumuz Ayhan Sancay, "İnsan hakları denince Müslüman`ca yaşamak aklımıza geliyor. İnsana insan gibi davranmak geliyor. Bugün insanlığa bakıldığı zaman hayvana verilen değer insan verilmiyor. Bir başörtüsü yasağı getiriliyor. Hâlbuki rabbimiz örtünmeyi emrediyor. Rabbimizin yasasın bir yana bırakıp onu uyguluyorlar" ifadelerine yer verdi. (Murat Dalgın-İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir