• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AB 5 Yllık Boykotu Kaldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
AB dışişleri bakanlarının onayladığı genişlemeyle ilgili kararların Türkiye paragrafında 5 yıldır kullanılmayan ``katılım `` kelimesi boykottan çıktı.

Nicolas Sarkozy`nin cumhurbaşkanlığı döneminde Fransa `nın sadece Türkiye söz konusu olunca boykot ettiği ``katılım`` kelimesi tekrar metne girerken, yeni anayasa konusunda güçlü bir dil kullanılması dikkati çekti.

AB`nin genişleme kararlarının Türkiye paragrafında, ``AB Konseyi Türkiye`yi yeni anayasa çalışmasında güçlü bir şekilde teşvik eder`` denildi.

Kararda Türkiye`nin dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla ``AB`nin kilit bir ortağı olduğu`` ve Türkiye-AB ilişkilerinin tam potansiyeline ``aktif ve saygın katılım müzakereleriyle`` ulaşılabileceği ifade edildi.

Kararda, Türkiye`den ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamanın iyileştirilmesini sürdürmesi talep edildi. Türkiye`nin Kopenhag kriterleriyle tam uyum için ``dini özgürlükler, mülk edinme hakları, sendikal haklar, azınlık hakları, kadın hakları, çocuk hakları, ayrımcılıkla mücadele ve cinsiyet eşitliği ve işkence ve kötü muameleyle mücadelede yeni ve ısrarlı çabalara ihtiyaç duyduğu`` belirtildi.

AB Konseyi kararında, ``Katılım müzakerelerinin kısa süre içinde tekrar ivme kazanması iki tarafın da çıkarınadır`` denilerek, Ankara`nın kriterleri ve müzakere çerçeve belgesindeki sorumluluklarını yerine getirerek ve AB`ye karşı sözleşmelerden doğan sorumluluklarına saygı göstererek üyelik müzakerelerini hızlandırabileceği savunuldu.

Ekonomiye övgü

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerden övgüyle bahsedilirken, ``AB Konseyi Türkiye`nin dinamik ekonomisinin tüm Avrupa kıtasının refahına katkı yaptığını hatırlatır. AB ile yakın ticari ve yatırım bağlarıyla Türkiye Avrupa`nın rekabet gücünün değerli bir parçası olmaya devam etmektedir`` denildi.

AB dışişleri bakanlarının 13-14 Aralık`taki AB Zirvesi`nin onayına sunacakları kararlarda, limanların açılması başta olmak üzere Kıbrıs Rum kesimiyle ilgili taleplere yine yer verilirken, Ankara`nın AB dönem başkanlığını boykot etmesinden ``derin üzüntü duyulduğu`` belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir