• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
`Hizbullah`tan Dindar Kürtler için Alternatif Parti`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Güz başında kuruluşu tamamlanan Hür Dava Partisi resmen faliyete geçti. İşte bu yeni parti ve hedefleri.

Bilindiği gibi Mustazaflar Hareketi uzun süre önce siyasi bir parti için kolları sıvamıştı. Beklenen açıklama Mustazaf-Der`in mahkeme kararı ile kapatılmasının ardından geldi ve yetkililer kuruluşunu tamamladıkları partinin adını Hür Dava Partisi olarak açıkladılar. parti açıklaması geldi.

İsmi Ayrı Kısaltması Ayrı Anlamlı
Mustazaflar Hareketi sözcülerinden Said Şahin parti isminin kısa halini (Hüda-Par) olarak açıkladı. Hizbullah , `Allah`ın askeri` anlamına geliyor. Kısaltmanın anlamı ise Allah`ın partisi anlamına geliyor.

Diyarbakır`da 1 Milyon Kişilik Miting Yapmışlardı
Bu noktada partinin AK Parti ya da BDP`ye alternatif olabilme potansiyeli düşünülüyor. Tam sayı ve seçmen gücü bilinmese de özellikle Güneydoğu`da etkili oldukları bilinmekte. Mustazafların dernek olarak faaliyet yürüttüğü dönemde 2006`da karikatürlere tepki olarak Dİyarbakır`da düzenlediği Peygambere saygı mitingine 1 milyonun üzerinde katılım olmuştu.

Yerel Seçimde Gövde Gösterisi Yapmak İstiyorlar
Edinilen bilgiye göre Aralık sonu itibarıyla istişare toplantıları ile birlikte fiili faliyetlerine başlayacak olan Hüda-Par`ın ilk hedefi yerel seçimler. Bu hedef kapsamındaki ilk plan da Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere bir çok ilçe ve belde belediyesinde kritik isimlerle yerel yönetimi ele almak.

Sözcü`den Ak Parti`ye Gönderme
Said Şahin parti ile ilgili açıklamasında Ak Parti`ye alternatif oldukları imasında bulunarak şunları söyledi: "Türkiye`de idareyi eline geçiren yöneticiler en üst seviyeden en alt seviyeye kadar kendisine yakın insanları kendi çevrelerinde toplamış ve bir sonraki yönetim ile yine değişmiştir. Bu Türkiye`nin bir gerçeğidir. Bu gerçekle biz de karşılaşacağız. Yapacağımız hizmet ve çalışmalarda bizimle hareket edenler yola devam eder ama hakka ve halka yönelik yapacağımız hizmette bize engel olmak isteyen performansımızı düşüren kadrolarla bu yolu yürümek zorunluluğumuz yoktur."

Hedef Kitle Yalnız Mustazaflar mı?
Şahin partilerinin lokal bir hedef kitleye sahip olmadığını söylerken "Bu hareket halk hareketine dönüşecek olan bir çalışmanın başlangıcı ve bir niyetin ortaya konuluşudur. Biz dar bir çerçeve ile hareket edersek yönetime talip olma gibi bir durumumuz olamaz. Halka mal olacak büyüyecek olan bu harekete çok değişik çevrelerden de katılım olacaktır. Yeni kadrolar oluşacaktır" dedi.

Ümit Fırat Hür Dava Partisi`ni yorumladı
Kürt yazar Ümit Fırat ile Türkiye’de Mustazaflar olarak bilinen Hizbullah’ın yeni partisinin Türkiye siyasetine etkisi üzerine konuştuk. Mustazafların parti kurmasının Marksist-Leninist Kürtlerin parti kurması kadar doğal bir hak olduğunu söyleyen Fırat, Ak Parti ve BDP açısından sonuçları ile Hür Dava Partisi’nin geleceği ile ilgili öngörülerini bakın nasıl aktardı:

Parti Kurmaları Çok Doğal
Bugüne kadar Kürdistan demokrat partisi benzeri bir yapılanma Türkiye’de çok fazla öne çıkamadı ama Marksist eğilimler siyasal olarak örgütlendiler. Onun için Muhafazakar Kürtlerin de böyle bir adım atması normaldir.

Partisiz de Belli İlişkileri Sağlıyorlardı
Geçmişte Parti olmadan yer altında bir biçimde birleşip bazı ilişkiler sağlayabiliyorlardı. Nihayet parti kurmuş oldular. Ve bu demokratik anlamda hak olduğu kadar olumlu da bulunabilecek bir tavır.

Mitingler Yanıltmasın Ama Yine de...
O topladıkları kalabalıklar (1 Milyon katılımı aşan mitingler) doğrudan doğruya kendi siyasi tabanlarının gücünü göstermez. Taban ile mitingleri birbirine karıştırırsak doğru sonuçlara ulaşmakta zorlanırız. Ama şunu derseniz, hiçbir etkisi olmayacak mı? derseniz olabilir. Kayda değer bir etki de oluşturabilir. Ama çok büyük patlamalara gebe olacağını sanmıyorum.

BDP Açısından Hür Dava Partisi
Türkiye’de genele baktığınızda bu oluşum ya da başka bir oluşum, Liberal- Demokrat reformist daha sol eğilimleri öne çıkan bir siyasi parti olsa BDP’nin oyları bu kadar olmayabilirdi. Yani BDP’yi etkileyebilirdi.

Bölgede Şuan Ak Parti Yarışı Zor
Müslümanların geniş ölçüde kendilerini ifade ettiği, islami geleneklere uyumlu, bağlı bir parti var Türkiye’de zaten. Kürtlerin bütün bu islami eğilimli insanlarının ifade ya da temsil edilmediği bir noktada değiliz. O açıdan bakınca bu partinin amacı olarak kamuoyuna yansıdığı gibi ‘Bütün muhafazakar Kürtler’ buraya kayacak demek hiç doğru bir tespit olmaz.

Ak Parti’nin Kürt Kazancı Ya da Kaybı Kendisine Bağlı
AK Parti’nin oylarına darbe vuracağı yönündeki yorumlara ben katılmıyorum. Şöyle ki AK Parti’nin bölgedeki kaderini belirleyecek olan etken başka partiler değil AK Parti’nin kendisidir. Ak Parti Kürtlerle ilişkilerini dondurur ya da dışlarsa Yahut Kürt toplumunun kendisi için çok fazla kıymeti harbiyesi olmadığını anlayışına bürünürse bu tabiki durumu etkileyecektir.

PKK ile Bir Çatışma Olur mu?
Bölgede PKK ve bu grup arasında bir gerilim olabilir. Çünkü biliyoruz ki Kürtlerle ilgili hiçbir olumsuz geçmişi ve önyargısı olmamasına, meşru zeminde hareket etmesine rağmen Ak Parti bile zaman zaman yoğun baskılar düzenleniyor. Başkanlar kaçılıyor vs... E şimdi buna rağmen bir öfke varsa kendi cenahından aynı topraktan kendisi için tehdit oluşturabilecek bir oluşuma çok da toleransla bakmazlar.

Baktığınızda PKK’nın damarlarında şiddet var. Bu parti şiddetten ariyiz biz diyebilir ama geçmişine baktığımız zaman orada da var. Onun için dileriz yaşanmaz ama böyle bir durum da direk çatışma olmasa da bir gerginliğin yaşanması muhtemeldir ama dileriz yaşanmaz.

Hür Haber


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir